Ai intalnit vreun personaj dintr-o carte citita cu care te-ai identificat?

Neatza. Nico sunt. Zilele trecute mi-am adus aminte de o intrebare care mi-a fost adresata  pentru o carte citita la un maraton literar. „Ai intalnit vreun personaj (acum sau altadata) dintr-o carte cu care te-ai identificat?”. Asa mi-a venit ideea acestui articol si m-am gandit sa iti povestesc astazi despre Vlad din Liceul 13.

De ce aceasta alegere? Pentru ca autorul mi-a permis sa patrund in adancurile sufletului si ale mintii personajului asa cum am intalnit la Tolstoi in Anna Karenina despre care am scris aici

Vlad Dinu, personajul  din cartea Liceul 13 de Radu Octavian

Despre cartea Liceul 13  am scris aici, azi intram intr-o alta poveste.

Cum iti spuneam mai sus mi-am adus aminte de aceasta intrebare, si apoi mi-a venit in minte  o alta si alta intrebare si uite asa au inceput gandurile sa curga ca o avalansa si trebuia sa impartasesc si cu tine ca nu puteam altfel.

 Cand citesc, o parte din atentia mea e indreptata catre personaje. Unele ma enerveaza, pe altele le iubesc. Se intampla insa, ca un personaj sa ma impresioneze atat de mult ca persista in mintea mea cu mult dupa ce am terminat cartea.

Asa m-a provocat si personajul din Liceul.13.  L-am admirat, l-am gasit interesant, mai mult decat atat am dat voie imaginatiei sa ii vada un viitor de lider, sa il vada ca pe un adult capabil sa schimbe un drum sinuos cu unul lin.

Vlad Dinu, elev in clasa a XII a,  este un tanar cu visuri, onest cu el insusi, dornic sa   evolueze, sa isi depaseasca frici, sa „puna umarul” la demontarea nepasarii colective.

Un personaj complex care are toate ingredientele pentru a-si construi viitorul asa cum isi doreste.  El este constient de conflictele interioare, bun observator fata de el insusi si pentru cei din jurul sau, analitic, cu simtul dreptatii si mai mult decat atat cu o doza impresionanta de empatie.

Personajul din Liceul.13 se foloseste de toate instrumentele pe care le are pentru a demonstra celor din jurul sau  ca primul pas pe care trebuie sa il faci pentru stoparea  raului este implicarea.  Intelegand durerea care poate lua calea distrugerii in masa, el transmite un mesaj ca raul nu poate fi demontat tot cu rau si ca razbunarea nu e solutia pentru linistea unui suflet care rataceste prin bezna.

Nepasarea nu este o solutie pentru traiul intr-o lume mai buna.

Te-ai identificat vreodata cu un personaj dintr-o carte citita?

In afara de placerea cititului care iti poate aduce relaxare, ce iti iei dintr-o carte citita?

S-a intamplat vreodata sa faci o comparatie intre o situatie traita de personajele dintr-o carte si una reala vazuta in mediul in care existi? Si ce schimbare a produs acest fenomen?

 Cum ai  reactiona tu daca ai fi in locul protagonistului din poveste intr-o situatie anume?

Fiecare dintre noi are propriul mod de a gandi. Propria busola care ii arata directia. Din aceeasi carte citita fiecare dintre noi isi poate lua lucruri diferite.

Pe mine cititul ma inspira. Fie ca e vorba de o fictiune, de o carte de dezvoltare personala sau una de bucatarit, imi iau ceva… un asa da, un asa nu, o reflectie.

Aseara, stand la povesti cu o prietena de ale mele, am rezonat cu o fraza pe care a spus-o: „Cand vrei sa gatesti dupa o reteta de mancare, tot schimbi ceva sa o adaptezi dupa propriul gust, ca e posibil ca piperul sa nu iti faca tie bine„.

Cu aceasta fraza aparent banala, te las pe tine sa iti iei ce vrei din ce citesti. Exista probabilitatea ca tu  sa vezi  acelasi personaj intr-un mod diferit fata de mine.  Atentia ta sa fie indreptata catre cu totul alte detalii fata de cele pe care le-am observat eu.

Daca ai curiozitatea sa afli cum stau lucrurile, ce iti iei tu din carte, o gasesti la editura Storycraft Publishing.

Pana data viitoare, cu drag

Nico

Forta iubirii de Sara Stridsberg

Ai avut vreodata senzatia ca esti napadita de confuzie in timpul citirii unei carti? Ai simtit ca te nauceste de-a dreptul fiecare rand care se perinda prin fata ochilor tai si iti transforma gandurile intr-o avalansa? Mie mi s-a intamplat cu cartea Forta iubirii de Sara Stridsberg.

Poza preluata de pe Radio Europa Libera Moldova

„Forta iubirii” si sentimentul ca voi citi o poveste relativ obisnuita

Am avut o surpriza de proportii ca atunci cand am citit Intersectii de Daniel Zarnescu. Stii cum e! Se intampla ca atunci cand te astepti sa  vezi lucrurile in alb si negru, apar alte culori care  au menirea sa complice simplitatea. Dar nu-i asa? Mintea omului nu are ca sinonim vreo ecuatie simpla.

Constructia frazelor releva o similitudine care socheaza pe alocuri.  Figuri de stil, dialoguri brute sunt elemente care imbraca tristetea, teama, iubirea. Autoarea foloseste un limbaj aproape sinistru care are ca scop constientizarea tuturor dedesubturilor  unor  minti  ratacite.

Ma gandeam…  n-as fi citit aceasta carte pe o plaja,  stand relaxata pe un sezlong, sau intr-un mijloc de transport,  locuri unde zgomotul m-ar fi perturbat.

Despre ce este „Forta iubirii”?

Actiunea cartii este plasata in Beckomberga, un spital de psihiatrie din Suedia, construit in 1932. La apogeul sau, acesta a fost casa a peste 2000 de pacienti, adunand laolalta alcoolicii, dependentii si orice alta persoana care reprezenta o amenintare pentru societate. Spitalul a fost inchis in 1995, odata cu schimbarea atitudinii fata de modul in care erau tratate bolile psihice.

Despre conexiunea dintre minte si suflet. Cum simte o minte ratacita?

Teama, tristetea, forta iubirii, intelegerea acesteia,  fericirea pe care o da zona de confort sunt unele dintre sentimentele care  tind sa produca furtuni.

Personajele ti se infatiseaza precum vantul cel mai puternic care aduce dupa el linistea.

Imagineaza-ti zgomotul pe care il fac valurile cand se lovesc de stabilopozi si apoi  sentimentul pe care il ai cand privesti marea linistita. 

Asa sunt ei. Oamenii pe care  intalnesti in acel spital psihiatric.

Pe Jim il cunosti cu toate framantarile launtrice. Ii afli toata povestea vietii.

Nu cunosc o alta casa decat spitalul acesta.

Moartea nu ma vrea, oricum. 

….

Nu stiu cum e sa  iti fie bine.

Am trait prea intens si nu mi-am dorit niciodata sa traiesc. Nu intocmai.

 De la dorinta asidua de a cauta fericirea  la  setea de cunoastere a iubirii, de la  a gasi multumirea in ceea ce este si linistea pe care o da locul, de la teama de necunoscut si gandul de a pleca din viata,  „Forta iubirii”  este despre sinceritate bruta si destin.

Deci ce m-ar putea face sa raman?  Ce m-ar uni de lume daca nu o funie, daca nu iubirea? Dar asa ceva nu exista si nu a existat niciodata..

Tu ai citit cartea? Cum ti s-a parut? Imi poti lasa parerea ta aici.

Cu drag, Nico.  🙂

Citit – cum sa iti faci un obicei din a citi diverse carti?

Cand a fost ultima data cand ti-ai facut timp sa citesti o carte buna? Cititul este una dintre marile mele pasiuni. Imi place sa evadez in carti romantice sau sa ma hranesc cu vibratii pozitive din cartile de dezvoltare personala. Am o lista de carti de citit si la fel de multe ma asteapta in liniste pe noptiera din camera mea. Visez uneori sa plec singura in vacanta pe o plaja unde sa se auda marea doar pentru a putea lectura toate acele carti care ma intereseaza atat de mult. De asemenea, de multe ori imi spun ca nu am timp sa citesc, dar asta e o scuza falsa. Fa-ti timp de citit!

Astazi iti propun doua provocari intr-una.

Petrece mai mult timp citind

Si pentru a face acest lucru, redu timpul petrecut in fata televizorului privind filme si seriale pe Netflix, a ecranului computerului, a smartphone-ului, a retelelor sociale…

Cultiva-ti acest obicei de citit carti

A petrece mai mult timp citind inseamna a face loc lucrurilor care te imbogatesc. Este mult mai bine decat sa fii pasiv in fata televizorului pentru a petrece timpul. Este o activitate atat de simpla si benefica, si totusi atat de neglijata. Cu siguranta din vina lipsei de vointa. Dar si din cauza obiceiurilor stilului de viata de a face o mie de lucruri deodata, coplesiti de noile noastre gadgeturi tehnologice.

Saptamana aceasta, alege sa citesti o carte care te invata ceva, ceea ce iti va permite sa iti imbunatatesti cunostintele intr-o anumita materie. Sau o carte care te face sa evadezi pana la punctul de a te gandi la ea doar atunci cand nu o mai ai in mana. Si apropo de acest lucru, recent am descoperit aplicatia Voxa si sunt uimita cat de benefica este pentru mine. Ies sa plimb cainele si ascult un nou audiobook sau chiar un rezumat de 15-30 minute al unei carti de dezvoltare personala.

5 sfaturi pentru a face din citit un obicei

Iata cinci sfaturi mici pentru a face din lectura o adevarata rutina:

1. Citeste o carte, una adevarata, cel putin 10 pana la 15 minute pe zi. Metoda pasilor mici… Incepe intotdeauna cu pasi mici pentru a perpetua obiceiurile bune. Bineinteles, daca te intereseaza pe deplin lectura pentru o ora sau doua, cufunda-te in ea!

2. Citeste la ore regulate. Trezirea dimineata, in timpul micului dejun, in timpul transportului, la pranz, sosirea de la serviciu seara, inainte de a merge la culcare… Gaseste un mic moment doar pentru tine.

3. Citeste intr-un loc linistit, fara intreruperi posibile. Gasesti un loc in care sa fii sigur ca nu vei fi deranjat timp de cel putin 15 minute. Asta inseamna ca iti pui si telefonul in modul avion! Gata cu tonurile de apel de notificare si cu tentatiile inconjuratoare de a dori sa faci altceva!!

4. Citeste cu un carnetel in apropiere. Sunt atat de multe propozitii scrise fabulos de care ai vrea sa iti amintesti. Ia-ti acest obicei sa citesti mereu cu ceva de scris in apropiere. La sfarsitul anului, vei avea un caiet intreg plin de note de lectura, pe care iti va placea sa le recitesti din cand in cand.

5. Citeste variind placerile. Ai inteles interesul meu pentru dezvoltarea personala si majoritatea lecturilor mele se refera la asta. Cu toate acestea, este esential sa variezi lecturile cu carti din universuri diferite. Science fiction, autobiografii, thrillere, politiste, povesti adevarate… alegerea este vasta si exista ceva pentru toata lumea.

Imagineaza-ti… Un sfert de ora de lectura pe zi, ceea ce nu este mare lucru in sine… si gandeste-te la toate beneficiile pe care ti le poate aduce… toate lucrurile pe care le poti invata, descoperi, imagina…

Inca nu esti convins?

5 efecte benefice pe care le aduce cititul

Iata cateva dintre numeroasele beneficii pe care le aduce lectura:

1. Cititul reduce stresul. Cititul, la fel ca si scrisul, este o adevarata iesire. Are capacitatea de a iti reduce anxietatea si de a te face sa calatoresti dincolo de realitate.

2. Cititul stimuleaza creierul. Si creierul tau este ca muschii, are nevoie de antrenament regulat pentru a ramane in forma. Asa ca stimuleaza-ti mintal zilnic!

3. Cititul imbunatateste atentia, concentrarea si memoria. Este un pic ca atunci cand meditezi. Iti indrepti atentia asupra unui singur lucru. Si dincolo de intarirea acestor abilitati, lectura are un efect pozitiv asupra starii tale de spirit! Da, da!

4. Cititul iti dezvolta cunostintele. Totul depinde de ceea ce citesti, ai putea spune. Dar in fine. Citirea umple creierul cu o multime de informatii noi care pot fi utile la un moment dat.

5. Cititul este usor si accesibil. Si este distractiv gratuit (mai mult sau mai putin). Este atat de rar in aceste zile. Marturisesc ca, personal, prefer sa-mi cumpar cartile si sa le pastrez. Am in jur de 2000 de carti, desi cum spuneam mai sus acum am descoperit si Voxa. Le pastrez pentru ca imi spun ca este un pic din mostenirea mea personala. Dar este usor sa mergi si la biblioteca sau sa cumperi carti din anticariate.

Convins? Dar duci lipsa de inspiratie de carti de citit?

Daca iti lipseste inspiratia, acceseaza recenziile din blogul nostru pentru a gasi recomandari de carti: pot fi carti ale autorilor romani de la StoryCraft sau Marius Albert Negut sau scriitori clasici Tolstoi, Dostoievski, precum si alti autori precum Jodi Picoult, Guillaume Musso sau Jennifer L. Armentrout.   

Si la tine cum e, care este relatia ta cu lectura? O carte recomandata? O carte preferata? Scrie-mi intr-un comentariu preferintele tale.

Si pana atunci, lectura placuta!!

Cu drag,

Bianca

Intersectii de Daniel Zarnescu

Neatza. Aseara dupa ce am citit aproximativ 60 de pagini, m-am oprit si am sunat-o pe prietena mea.  Cand mi-a raspuns la telefon, i-am spus „nu te retin, vreau sa imi spui doar atat: Adrian esteee…? „Nu, lasa. Mi-a trecut asta prin minte”. Ea a facut o pauza si mi-a raspuns. „Nu iti spun nimic. Continua sa citesti cartea lui Daniel – Intersectii„.


Daniel Zarnescu, editura Story Craft

Am deschis din nou la pagina unde ramasesem si m-am reapucat de citit. La final mi-am zis „da-ma naibii, ce intuitie am” 😁 Dar da, ai dreptate! Nu o sa te plictisesc spunandu-ti despre intuitia mea, doar ca am vrut sa stii ca a fost un moment ca un boom pentru mine. 😁 Nu e despre ea.  Este despre Intersectii, carte scrisa de Daniel Zarnescu.

Despre carte – fictiune realista

In Intersectii, autorul zugraveste  intre fictiune si realitate societatea de azi. Intr-o imagine de ansamblu, la poli opusi observi doua clase sociale diferite si aparent  elementele cheie sunt bogatia si saracia.

Mediu viciat, ambitii, imagine falsa, iar in plan paralel lupta pentru supravietuire, bunatatea, altruismul,  etichete sociale sunt comportamente care se intersecteaza.

Adrian si Silviu?? 🤔 Doua vieti diferite, o singura alegere.

Stii? E o vorba,  n-am spus-o eu. Exista luminita de la capatul tunelului.  Ca sa ajungi la ea, la luminita, faci slalom printre  obstacole. Nu oricum, ci contracronemetru. Viata nu te asteapta.

In Intersectii, Daniel Zarnescu oglindeste in jurul imaginii de antreprenor diferite tipologii umane.

Ce mi-a placut in Intersectii?

In afara de titlu, care din nou asa cum am spus si despre Revolta Akienilor, e genial? Totul.😁

Cartea are un substrat psihologic profund. E plina de revelatii.  Exista in poveste un moment cheie, o intalnire, care produce alegerea/schimbarea. Detaliul asta mi-a placut foarte tare si cred ca nu e la intamplare pe acolo.🤔

Binele si raul, doua concepte diferite care nu pot exista unul fara celalalt, doua entitati separate, dar care se intersecteaza – sunt aspecte atribuite unui personaj complet care duce o lupta  cu lumea lui interioara.  Cine crezi tu ca o sa castige? Comportamentul distructiv ori comportamentul constructiv?

Mi-ar parea rau sa nu citesti aceasta carte. Imagineaza-ti cum ar fi sa ai acum in mana cartea Intersectii si cu fiecare pagina pe care o intorci sa simti un cumul de emotii?  Cu siguranta, tu alegi. Eu am ales sa iti scriu despre cat de tare mi-a placut.

Pe drum inapoi se simte usor ca pana de gasca si, in acelasi timp, nu se poate abtine sa nu zambeasca. Lumea asta, in care a aterizat, incepe sa capete sens.

Daca ai citit cartea, astept cu drag si parerea ta. Cartea o gasesti la Editura StoryCraft, editura unde gasesti autori romani care merita cititi.

Pana data viitoare, cu drag

Nico 🙂

Marcus Aurelius – lucruri interesante de stiut

Neatza! Nico sunt. In aceasta dimineata in timp ce savurez prima ceasca de cafea, simt nerabdare sa iti scriu. Nu am mai facut-o de mult timp si pentru ca inceputul zilei este fain, cu multe emotii pozitive pentru mine, m-am gandit si la tine. Astazi este despre Marcus Aurelius.

Ganduri catre sine insusi – Marcus Aurelius

„Esenta unei vieti fericite consta in foarte putine lucruri” – cu acest citat cu care m-am trezit in minte, am ancorat o stare de bine in care vreau sa te aduc si pe tine.

Cateva lucruri interesante despre filosoful stoic

La sfarsitul secolului al doilea,   Imperiul Roman era cea mai puternica civilizatie sub conducerea celui mai puternic om de pe planeta, imparatul Marcus Aurelius.

  • Marcus Aurelius l-a studiat pe Epictet si avea un talent deosebit in a scrie filosofie.
  • Dormea pe podea acoperit de o mantie aspra pana cand il convingea mama sa sa doarma pe un pat de piei.
  • Cand avea deja 7 ani  Marcus  a primit o variata educatie urmand  lectii elementare de scris, citit si aritmetica.  A fost instruit in literatura si a invatat limba  greaca  de la Euphorian, pronuntia in latina si teatru de la Geminus.
  • Avea un comportament serios inca de mic copil si era atent la cei din jurul sau.
  • A invatat muzica si geometrie de la Andron.
  • Domnea peste mai mult de 50 de milioane de oameni care traiau in Imperiul Roman.
  • A insistat sa il promoveze pe fiul sau, Commodus, pentru  tron, desi acesta avea un comportament nepotrivit. Ziceau apropiatii ca insistentele lui veneau  probabil dintr-o iubire oarba pentru el.
  • Isi petrecea o mare parte din timpul liber  cu scriituri filosofice.

Lectii invatate de Marcus Aurelius

  • Marcus Aurelius se intreba ce ar putea sa faca  chiar si cea mai rea persoana daca tu continui sa o tratezi cu bunatate si sa o corectezi plin de bun simt chiar atunci cand ar incerca sa iti faca rau.
  • Una dintre lectiile  pe care le-a  lasat mostenire imparatul stoic este ca ar fi bine sa stii ca greselile altor oameni ar trebui sa fie preocuparea celor care le-au facut.
  • O alta lectie este constientizarea faptului ca o persoana te poate rani doar daca ii permiti. Sa stii ca tu detii controlul asupra deciziilor si actiunilor tale.
  • In timpul existentei sale a invatat cate ceva de la fiecare om din anturajul sau. El si-a construit comportamentul prin aceste invataturi filosofice.
  • Desi avea modele masculine puternice, mama lui a jucat un rol important si de influenta in viata lui.

Marcus Aurelius – Ganduri despre sine insusi,  cartea cea mai in forta a lumii, reflecta aceste invataturi.

  • De la bunicul sau a invatat „decenta si comportamentul bland”.
  • De la mama lui a invatat  „generozitatea, evitarea faptelor gresite ale vietii,  sa stea departe de obiceiurile celor bogati”.
  • De la Apollonius a invatat „spiritul independent si luarea de decizii bine chibzuite; faptul de a nu tine seama catusi de putin  de nimic altceva decat de ratiune”.
  • De la Catulus a invatat „faptul de a nu ma arata nepasator  fata de acuzatiile  unui prieten”.
  • De la Diognetos a invatat „faptul de a nu ma ocupa de lucruri fara rost;  faptul de a scrie dialoguri in copilarie”.

Pana data viitoare te las cu acest citat din gandurile sale, din care sa iti iei ce simti.

„Dați-mi liniștea de a accepta lucrurile ce nu le pot schimba, curajul de a le schimba pe cele ce se pot schimba, și înțelepciunea de a le putea distinge unele de altele”.

Cu drag, Nico

Liceul 13 de Radu Octavian

Nu incerca sa faci totul singur. Chiar daca esti capabil si inteligent, nu uita ca si alti oameni au contribuit la cine esti. Cu cat te bazezi mai mult pe tine, cu atat esti mai orb la un lucru extrem de important – oricat de puternic esti, nu-ti duce luptele singur, pentru ca, daca o faci, cu siguranta vei pierde„.

Neatza. Astazi iti scriu despre o carte cu un subiect destul de ravasitor, un subiect  care nu este strain societatii de azi.  Fac o scurta paranteza sa iti marturisesc ca inainte sa ma apuc sa citesc Liceul 13, am avut unele retineri. Citisem Nouasprezece minute, o carte tot despre bullying, despre care am scris aici, pe care am pus-o in topul preferintelor mele pentru cat de bine e scrisa.  Iti spuneam de retineri. M-am gandit ca ma autosabotez comparand si nu reusesc sa citesc Liceul 13. Eh, nu s-a intamplat.  Si bine ca nu s-a intamplat ca sa iti spun si tie despre  Liceul 13.

Despre Liceul 13 de Radu Octavian

Radu Octavian abordeaza  un subiect precum bullyingul, intr-o maniera originala, inedita. Autorul creeaza o poveste cu o incarcatura emotionala combinand elemente de paranormal cu impactul pe care il are acest fenomen asupra protagonistilor si nu numai.

Scenele  horror descrise in detaliu sunt completate de  constientizari comportamentale ale unor adolescenti prinsi parca de bratele unei caracatite.

Teribilismul, imaturitatea, hartuirea duc la consecinte tragice.

Liceul 13 isi pune cititorii in pozitii perceptuale prin profunzimea dialogurilor interioare.  Ai crede ca fenomenul in jurul caruia creeaza autorul povestea are doua fatete: agresorii si victima? Este mai mult decat atat. Tema nu este una usor de digerat, dar prin tragicul situatiilor ofera introspectie.

La fel ca tine, si eu vreau sa transmit un mesaj. Vreau… sa-mi asum durerea asta. Adu-ti aminte de cartea de la mine. Daca iti asumi dragostea de sine si de ceilalti, lumea asta va deveni un loc mai bun. Asta e calea eroului. Lumea asta pe care o urasti tu are nevoie de oameni care sa-si asume durerea, prin empatie si determinare. Stau aici pentru ca stiu ca si pe tine te doare. Este in regula… poti sa imparti cu mine„.

Despre dialoguri interioare si introspectii

Iti marturisesc ca nu mi-a fost usor sa citesc aceasta carte, date fiind detaliile horror, dar am terminat-o in cateva ore pentru ca „m-a prins”. 

Si acum, daca ti-ar trece prin minte intrebarea „cum de te-a prins/ti-a placut cartea daca nu ti-a fost usor sa citesti anumite detalii horror”, ar fi firesc. Ti-as raspunde pentru ca am fost fascinata de felul cum a fost construita povestea. O scriere de la prima fila pana la alta care nu avea cum sa nu ma captiveze. Metafore, introspectii, personaje complexe, nu a lipsit nimic  

Abilitatea cu care construieste dialogurile interioare este impresionanta. Ti-ai spus vreodata „citesc printre randuri/ inteleg, stiu, simt dincolo de cuvinte?” Inspre acolo te trimite autorul.

Am incercat sa gandesc lateral, sa ma vad din exterior, ca un fel de actor intr-o scena. Poate m-ar fi ajutat sa vad mai bine, sa iau decizii mai bune.

E prima mea intalnire cu scrierea lui si, cu siguranta, nu ultima. Daca si tie ti-a placut cartea,  poti lasa parerea ta intr-un comentariu. Daca nu ai citit-o, poti gasi cartea la editura StoryCraft Publishing chiar aici.

Pana data viitoare, cu drag,

Nico

Revolta Akienilor de Daniel Zărnescu

Neatza. Azi iti scriu despre cartea Revolta Akienilor de Daniel Zarnescu, carte scrisa de autor roman contemporan,  pe care, cu drag, iti recomand sa o citesti, asa cum ti-am zis de Din alta viataJurnal de copil despre care gasesti scris aici. Trebuie neaparat sa iti spun cat de tare m-a pacalit titlul cartii.

Aseara, inainte sa deschid cartea, m-am asezat confortabil si ma pregateam sa citesc… ce crezi? Un roman istoric? Un SF?  Am avut o surpriza de proportii. Dupa zece pagini citite gandul meu era insistent „e doar o introducere altfel”. Eh, dupa alte cateva file intoarse am intrat intr-o stare de satisfactie imediata.

Un copil de 11 ani vrea sa devina scriitor. Autorul, in 166 de pagini, mi-a oferit o creatie originala. Prinsa intre realitate si magie, inocenta si filozofie, umor si seriozitate, am parcurs o calatorie fascinanta in taramul meditatiei.

Despre Revolta Akienilor sau prietenii imaginari?

Mai tii minte cum se numea prietenul tau imaginar din copilarie? Eu nu mai tin minte, dar sigur aveam unul. 😁

Eroul din Revolta Akienilor era insotit de un trib intreg.  Luptele akienilor de care pe care, pentru suprematie, competitiile bine-rau au marcat trecerea  dinspre copilarie spre adolescenta in drumul lui spre evolutia literara.

Iar tu, citind cartea, vei fi constient de faptul ca si akienii tai s-au luptat candva sau inca se mai lupta.

„Durerea nefacerii insa este mult mai groaznica decat durerea fizica. În primul rand nu ai niciun cui pe care sa il scoti din corp, ca sa faci sa dispara sursa durerii. Bine, ai putea sa renunti sa mai faci, dar stii bine că iti vei aduce aminte toată viata cat de ratat esti. Cine vrea sa uite nefacerea? Ori faci, ori te chinui în nefacere pana faci, ori uiti că vrei să faci. Dar uitarea este o optiune pentru mediocri și ignoranti.”

Auzi, crezi ca o sa ajung vreodata scriitor?  –  Revolta Akienilor

Uite asa se revolta akienii. Se lupta, se saboteaza, se provoaca unii pe altii. Si dintr-un conflict iese sigur un castigator.

Ti-am mai spus ca sunt fascinata de ideea originala care a stat la baza cartii autorului? Si ce daca. Repet. 😁 Atat de mult mi-a placut. Cred ca a ales titlul stiind ca va surprinde. Proiectiile sale, din spatele povestii de copil, au ajuns la mine, probabil asa cum si-a dorit, si m-au trecut dintr-o transa in alta.

Alte detalii interesante in aceasta carte  pe care le-am apreciat sunt elementele antagonice, expresii care mustesc de umor, metafore ce te provoaca sa vizualizezi scenele si altele. Aproape ca ti-as spune mai multe, dar care ar mai fi placerea ta sa descoperi tu insuti citind?

Revolta Akienilor, prin ochii mei, –  o imbinare de fantezie cu realitate  intr-un conflict al inimii.

Este prima carte scrisa de Daniel Zarnescu pe care am citit-o si  am terminat-o cu gandul ca mi-ar placea sa vad o ecranizare dupa ea. Urmatoarea, sub semnatura lui, pe care mi-am propus sa o citesc este Intersectii pe care o gasesti pe Editura StoryCraft Publishing.

Tu ai citit cartea? Daca da, spune-mi cum ti-a placut.  In dialogurile tale interioare e stare de calm mereu? 😁 Recunosc, la mine se mai intampla furtuni.

Abia astept sa imi impartasesti parerea ta.

Pana data viitoare, cu drag.

Nico

Despre scriitori care imi plac

Buna. Imi beau cafeaua si ma gandesc sa  iti scriu despre scriitori care imi plac.  Nu fac un top al preferintelor mele si nici nu voi scrie despre toti scriitorii cu care am facut cunostinta si care mi-au lasat  mostenire cate ceva, pentru ca sunt foarte multi, dar iti las mai jos randuri despre cativa dintre ei.

Dostoievski, un titan al literaturii

M-am intalnit cu Dostoievski  prima data in adolescenta. Cred ca  prima carte scrisa de el pe care am citit-o a fost  Crima si pedeapsa, au urmat apoi toate creatiile lui cele mai cunoscute.  Prima intalnire cu el a fost memorabila, devastatoare  si am vrut sa stiu mai multe despre viata scriitorului. Imprumutam de la biblioteca  alte carti despre viata lui si citeam cu nesat.  Citindu-i apoi urmatorul  roman si  urmatorul si urmatorul,  ii intelegeam mult mai bine scrierile.  Un om care a suferit putea sa scrie atat de bine.

Despre viata lui Dostoievski

Framantat de probleme in viata personala  se transforma usor   in „omul care dadea roluri”. 
Dostoievski citea foarte mult.   Nu stiu daca cel mai mult, dar il citea pe Balzac  pe care il idolatriza.
Apanajul scrierilor lui e dat tocmai de propriile trairi, astfel a reusit sa puna in scena in romanele sale, actori de mare clasa.
Orgolios, mandru de el poate la limita infatuarii,  Feodor a crezut in frumusetea lumii, in salvarea ei datorita acestui aspect.

Intalnirea mea cu Dostoievski, cel la care ma gandesc mereu cand vine vorba despre scriitori care imi plac

Pentru mine, reprezinta  unul dintre cei mai mari ganditori ai lumii. Scrierile lui sunt fascinante, profunde.  In fiecare carte a sa,  personajele au viata, debordeaza de subtilitati  psihologice  si  incearca lupta dintre bine si rau
L-am reintalnit  la anii maturitatii,  am recitit  „Crima si pedeapsa” sa aflu cum „se vede”. Se vede  mai  mult  pentru ca eu caut mai mult.  Substraturi, empatie, conexiune. Despre carte citesti aici.
As scrie o zi intreaga despre acest titan al literaturii.  Stii  ca a facut   cativa ani de detentie?  Paradoxal, acolo si-a gasit spiritualitatea.

Pentru mine, ramane nemuritor prin operele sale.

Guillaume Musso

Guillaume Musso este  un romancier francez pe care il citesc cu nesat.  Este unul dintre acei scriitori pe care ii admir.
Nu mai stiu daca „Fata de hartie” este prima carte pe care am citit-o, dar m-am gasit intrigata si fascinata de stilul sau. Avida sa cunosc mai multe  despre el am aflat lucruri care m-au naucit si m-au facut sa  ii caut cartile. Are 19 romane scrise. Cel din 2004 a fost romanul cu cele mai vandute exemplare. Voi reveni asupra acestuia.

Despre scriitori care imi plac  – despre Musso

48 de ani va implini Musso anul acesta si este scriitorul cu cele mai vandute carti in Franta.
La varsta de 10 ani citeste „La rascruce de vanturi” si este cartea care ii aduce  curiozitatea si iubirea pentru citit, dar ii faureste si visul de a scrie.  Isi petrecea timpul in biblioteca unde mama sa lucra ca bibliotecara.
La 19 ani, indragostit de America,  locuieste cateva luni la New York unde lucreaza ca vanzator de inghetata. Dupa intoarcerea din Statele Unite a lucrat cativa ani ca profesor de stiinte economice.

Despre putin din viata lui Guillaume Musso

Musso a avut un grav accident de masina care i-a schimbat viziunea asupra vietii.  Atunci intelege ca viata ar putea fi mai scurta decat si-ar fi imaginat si ca  intamplarea  ar fi putut fi considerata  sansa la  schimbare pe plan emotional.  Mentalitatea lui trece pragul unor ganduri profunde si naste multe intrebari care se vor regasi si in romanele sale. Pus in fata constientizarii, el marturiseste ca intr-o jumatatea de secunda moartea l-a infruntat. Este punctul din care traiectoria vietii sale se schimba.
In 2004  apare romanul „Si dupa„, creat din intelegerea propriei tragedii.  Are un succes fabulos.

De ce il admir pe Guillaume Musso

Eu am aprofundat despre acest moment nefast din viata autorului si mi-am dat seama, nu cu surpriza, ca franturi din ce a trait, din ce a simtit, se regasesc in unele  carti ale sale. Il admir. Admir puterea, pasiunea, certitudinile si incertitudinile lui. Respectul sau fata de cititori este o alta doza de emotie pe care mi-o ofera.

In cel mai recent interviu al sau spune ca este mandru de faptul ca oamenii ii citesc cartile si ca „o carte incepe sa fiinteze in momentul in care este citita”.
Scriitorul marturiseste ca munceste 10 ore pe zi. Isi duce dimineata fiul la scoala si se intoarce in atelierul sau pentru a munci.
„In timp ce scriu nu ma gandesc ca voi fi citit de 500 000, ci dimpotriva incerc sa intru constant in starea de spirit pe care o aveam cand am scris primul roman”. Sursa youtube.

Stii ce este fascinant? Emotia pe care ti-o transmite tie, cititor, stiind  ca si el se lasa surprins de personaje atunci cand le creeaza.

„Fiecare dintre noi are o anumita complexitate. Ne atrag lucrurile contrare, suntem tulburati”.

Cartile lui Guillaume Musso mustesc de suspans si pasiune. Personal, admir  munca depusa pentru aparitia a cate unei carti pe an sub semnatura lui.
Cea mai recenta carte a lui tradusa la noi este „Viata este un roman” si astept cu nerabdarea si traducerea ultimei lui carti, aparuta in Franta in 2021 – L’inconnu de la Seine.

Charlotte Bronte

Cand m-am gandit sa scriu cateva randuri despre scriitori care imi plac, nu am putut sa nu o mentionez pe Charlotte Bronte.  Romanciera engleza s-a nascut la 21 aprilie 1816 in Thornton, Regatul Unit. A fost sora cea mare a scriitoarelor Emily si Anne Bronte.
La debutul sau, Charlotte folosea numele Currer Bell.
Jane Eyre este unul dintre cele mai cunoscute romane din literatura universala.

Despre scriitori care imi plac – viata scriitoarei Charlotte Bronte

Marcata de ideea ca avea o infatisare simpla si-a dorit sa se simta diferita in universul cuvintelor. Cu toate acestea, crezand ca scrierile ei vor fi refuzate, foarte mult timp le-a tinut ascunse.

Crescuta intr-o familie greu incercata de tragedii, Charlotte Bronte devine un nume foarte cunoscut in literatura acelei epoci. Se casatoreste la varsta de 37 ani si se stinge din viata, imbolnavindu-se de tuberculoaza aproximativ un an mai tarziu fiind insarcinata.

„Este inutil să spui că fiinţele omeneşti ar trebui să se mulţumească doar cu linişte; ele au nevoie de acţiune şi dacă nu o pot găsi, o creează”.

Ai citit lucruri pe care nu le stiai si ti s-au parut interesante? Poti sa trimiti acest articol si prietenilor tai. De asemenea, mi-ar placea sa imi impartasesti ce scriitori iti plac tie.

Cu drag,

Nico

Mastile fricii de Camelia Cavadia

Neatza. Nico sunt, si azi iti scriu despre Mastile fricii scrisa de Camelia Cavadia. Am primit o provocare sa citesc aceasta carte. Daca as fi stiut dinainte cat este de devastatoare poate as fi stat pe ganduri daca sa aleg alt moment pentru a o citi, desi prietena care m-a provocat, mi-a spus „este o carte destul de ravasitoare, dar stiu ca nu te intimideaza”.  Acesta a fost primul gand dupa ce am terminat de citit.  Ma  bucur insa, ca am facut cunostinta cu acest roman psihologic extraordinar.

Chiar in acest moment imi aduc aminte despre o alta carte cu impact emotional pe care am citit-o.  La fel, fricile necontrolate, traumele frang destine si in Nouasprezece minuteCitesti aici despre ea.

Despre ce este Mastile fricii?

Despre neputinta,  tristete, incercari si din nou …neputinta. Despre alegeri.
Unde e speranta?! In credinta ca exista forta interioara?
S-au derulat in fata ochilor  niste destine greu incercate. Frici, violenta,  traume, complexe, dorinta de a iesi la suprafata din negura unui trecut…si din nou neputinta.

Iar incercari. Si capitulare. O alta alegere.

Mastile fricii este si despre confruntarea adevarului. Despre ciocnirea prezentului cu trecutul si despre cine pe cine domina.
Elementele care contureaza acest roman psihologic sunt, pe de o parte,  abuzurile  fizice si emotionale si , pe de alta parte,  fricile ascunse si incatusate.

Despre trauma si masti

Trauma, cred,  e cea mai urata boala a sufletului.  Si daca nu stii ce sa faci cu ea, nu stii de unde sa o apuci, de  unde continui, nu stii  unde sfarsesti.  In Mastile fricii, autoarea evidentiaza foarte bine acest aspect printr-un scris care curge, care ti se imprima in suflet. Si la subiect.
Nu exista in cartea asta sa cauti vinovati, sa gasesti vinovati,  sa te intrebi „ce ar fi fost daca”? Stim ca frica este un mecanism de aparare.
Cand crezi ca nimeni nu te poate ajuta scoti mastile una cate una.  Dar cat de mult s-ar schimba cursul unui drum daca ai crede ca cineva te poate ajuta?
Fiecare masca din aceeasi frica a fost totusi diferita aici. Masca Emei diferita de cea a lui David.  Masca lui David alta decat a Sofiei. Sau sa spun ca mecanismele de aparare au fost diferite? Da. Mai bine spun asa.

Ca observator la toate framantarile lor,  stiind ca fiecare ar vrea sa isi lase durerea in spate ca sa il ajute pe celalalt,  am crezut in „toti pentru unul si unul pentru toti”.

Dragostea ar trebui sa vindece,  nu? Binele sa invinga raul. Ar trebui. Si Victor atat a putut. Atat au putut si George si Lucia . De ce? Pentru ca fiecare isi croieste propriul destin, traieste propria viata.
O copilarie violenta si o maturizare cu trecut in prezent, atat de trista.  Cu incercari. De cate ori am repetat? Nu conteaza…

Citate din Mastile fricii care m-au ravasit

Extrag doar putin din ce m-a impresionat extrem.

„Ma strang peretii” …

„Oricat de insuportabil ar fi, uneori adevarul este singurul care mai poate da vietii un sens. Absenta lui arunca o lumina falsa chiar si asupra lucrurilor care au fost candva adevarate”.

Ema spune ca „certitudinile sunt pentru prosti”.

„Cea mai comuna forma a disperarii este sa nu fii cine esti cu adevarat”.

„Am sufletul greu ca de plumb. Il tarasc dupa mine ca pe-un picior beteag”.

Nota scurta despre autoare

Camelia  Cavadia a debutat in literatura cu romanul Vina, despre care spune ca i-a adus emotia primilor cititori.  Scrierile ei au o puternica incarcatura emotionala.

Sufletul lumii, cartea publicata la editura Trei sub semnatura autoarei, este urmatoarea pe care sunt nerabdatoare sa o citesc. Titlul este disponibil cu precomanda. Livrarea se va face incepand cu data de 7 februarie 2022.

Daca ai citit cartea, sunt curioasa sa aflu ce impresie ti-a facut. Imi poti lasa un comentariu si te rog sa distribui daca ti-au placut gandurile mele despre Mastile Fricii.


Cu drag, Nico

Carti despre Holocaust care vor lasa urme in sufletul tau

Buna! Sunt Bianca si as vrea ca astazi sa iti scriu despre un subiect mai dureros. Insa, are legatura tot cu cartile, dar de data aceasta este vorba despre carti despre Holocaust.

Este destul de usor sa crezi ca Holocaustul este pur si simplu o relicva a trecutului. Sau sa crezi ca Holocaust apartine numai manualelor de istorie sau expunerilor muzeelor. Cu toate acestea, devastarea si distrugerea pe care le-a provocat, traiesc si astazi, de aceea este atat de important sa iti amintesti. Si o poti face cu ajutorul cartilor scrise despre Holocaust.

Despre Holocaust

Am hotarat sa scriu despre acest subiect deoarece ieri, pe 27 ianuarie s-a sarbatorit Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Aceasta a fost desemnată de Rezoluția privind comemorarea Holocaustului a Adunării Generale a ONU, din anul 2005. La 27 ianuarie 1945, Armata Roșie a eliberat lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau.

Desigur, probabil stii deja ce a fost Holocaustul – genocidul comis de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in care sase milioane de evrei au fost ucisi. Cu toate acestea, nu vei sti neaparat nenumaratele povesti din spatele acestor numere si povestile a milioane de oameni care au reusit sa supravietuiasca. Este greu sa gasesti un evreu care traieste astazi si care sa nu aiba propria poveste de spus. Adesea, este o poveste de noroc ca arborele lor genealogic inca mai exista. Pentru multi supravietuitori din a doua sau a treia generatie, trauma traieste in inimile lor.

Prin carti iti amintesti de Holocaust

Deci, desi Holocaustul este istorie, nu este chiar atat de indepartat. De fapt, unii supravietuitori sunt inca in viata pentru a-si spune povestea. Memorialisti, precum Dr Edith Eger, inca isi pot aminti ororile cu o claritate arzatoare. Si odata cu cresterea valului de antisemitism si fascism in intreaga lume, este mai pertinent ca niciodata sa iti amintesti de cei carora le-au fost furate vietile (atat fizic, cat si psihic). Si asta pentru a te asigura ca o astfel de ura nu va mai patrunde niciodata atat de adanc in societate.

Consider ca cel mai bun mod de a-ti aminti despre Holocaust este sa te scufunzi in povestile oamenilor care au fost acolo. Oameni cu sperante si vise, anxietati si nesigurante, umor si rezistenta; oameni care au iubit, au fost iubiti si sunt inca iubiti de cei care traiesc astazi. Citeste mai departe despre alegerea mea dintre cele mai bune carti pentru a afla despre Holocaust. Bineinteles ca nu este nevoie sa te limitezi la acest numar. Acest subiect este vast dezbatut in carti, asa ca esti liber sa alegi pe cea care te atrage. Eu vin doar cu cateva exemple.

Mai este oare acesta un om de Primo Levi

In 1947, chimistul italian Primo Levi a publicat una dintre cele mai cunoscute carti despre supravietuitorii Holocaustului din toate timpurile. El relateaza despre supravietuirea unui an in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Din mintea logica a unui om de stiinta vine o istorie a evenimentelor imposibil de inteles ale Holocaustului. Deborah E. Lipstadt, autoare si profesor de studii asupra Holocaustului a fost nominalizata de presedintele Biden drept trimis special al SUA pentru monitorizarea si combaterea antisemitismului.

Aceasta spune ca este greu sa alegi doar cateva carti grozave despre Holocaust „cand exista atat de multe carti puternice”, dar ea recomanda cartea lui Primo Levi, numind-o „un memoriu puternic”.

Alegerea de Edith Eger

Edie, nascuta in Ungaria, era la fel ca orice alta adolescenta – visa sa fie balerina si era indragostita de primul ei iubit. Pana cand, la varsta de saisprezece ani, a fost trimisa la Auschwitz. Acolo si-a privit mama intrand in camerele de gazare si a fost fortata sa danseze pentru celebrul doctor nazist Josef Mengele. Edie a devenit un psiholog clinician apreciat, iar aceasta este povestea ei incredibila despre rezistenta si vindecare.

Cartea scrisa de Edith Eger adopta o abordare diferita a traumei decat alte carti despre Holocaust. Memoriile din 2017 ale lui Edith Eva Eger abordeaza lupta ei pentru supravietuire la Auschwitz si, ani mai tarziu, vindecarea ei de trauma pe care a indurat-o. Simonne Beckeld Hirschhorn, director de program al Club Nissim, un program de zi recreativ pentru supravietuitorii Holocaustului, spune ca a fost impresionata de capacitatea lui Eger de a face alegeri in viata si de a veni cu un tratament diferit pentru tulburarea de stres post-traumatic. Hirschhorn, care isi petrece aproape fiecare zi cu supravietuitorii Holocaustului, spune ca aceasta carte ramane cu ea si o inspira zilnic.

Omul in cautarea sensului vietii de Viktor E Frankl

Un psihiatru vienez proeminent inainte de razboi, Viktor Frankl a putut observa modul in care el si altii din Auschwitz au facut fata (sau nu) experientei. A ajuns sa creada ca dorinta cea mai profunda a oamenilor este sa caute sens si scop. Aceasta carte remarcabila (care s-a vandut in 16 milioane de exemplare) transcende timpul si locul ei; este o explorare a ceea ce inseamna cu adevarat sa traiesti.

Memoriile lui Viktor E. Frankl sunt despre experientele sale in lagarele naziste ale mortii — inclusiv la Auschwitz. Din 1942 pana in 1945 descrie incercarile sale de a-si pastra umanitatea si de a-si gasi speranta, chiar si in cele mai ingrozitoare momente ale vietii sale. Desi au fost publicate in 1946, memoriile lui Frankl raman o influenta majora pentru multi.

Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris

Aceasta carte de neuitat s-a vandut in cinci milioane de exemplare si pentru un motiv intemeiat. Prin aceasta relatare fictiva, Heather Morris spune frumoasa poveste adevarata a lui Lale Sokolov, a carui sarcina la Auschwitz era sa tatueze bratele prizonierilor. La coada pentru a fi tatuata era o tanara pe nume Gita. Pentru Lale a fost dragoste la prima vedere, iar el a devenit hotarat nu numai sa supravietuiasca el insusi, ci sa se asigure ca si ea o va face.  

Jurnalul Annei Frank – 12 iunie 1942 – 1 august 1944 de Anne Frank

Jurnalul Annei Frank a devenit una dintre cele mai faimoase carti despre Holocaust. Aceasta carte ramane una dintre cele mai introspective si mai iluminatoare relatari despre cum era sa fii un copil evreu care traieste ascuns. O lectura obligatorie atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Noaptea de Elie Wiesel

A alta carte de pe lista de carti despre Holocaust este Noaptea, o carte scurta, dar extrem de puternica a lui Elie Wiesel. Aceasta a fost publicata de Elie Wiesel si acum este probabil cel mai cunoscut memoriu care a fost scris despre experienta lagarelor mortii. Elie Wiesel era un baiat de 14 ani cand micul sau oras, un loc numit Sighet, in mare parte de evrei, in ceea ce era atunci granita dintre Romania si Ungaria, a fost atacat.

Trebuie sa iti amintesti ca pana in 1944, evreii maghiari fusesera feriti de cele mai extreme forme de violenta nazista. Dar in 44 situatia s-a schimbat si nazistii au preluat in esenta o mare parte din organizarea populatiei evreiesti din Ungaria. Au venit in oraselul lui si l-au luat pe el si pe familia lui. I-a dus la Auschwitz, unde a murit tatal sau. Dar a supravietuit razboiului, in mod miraculos.

O problema care nu este adesea atinsa in povestile despre Holocaust este notiunea de vinovatie a supravietuitorului, un subiect pe care Elie Wiesel il aprofundeaza intr-una dintre cele mai cunoscute memorii despre Holocaust. Intrebati despre cele mai bune carti despre Holocaust pentru adolescenti, curatorii de la Yad Vashem (Centrul Mondial de Comemorare a Holocaustului) au indicat relatarea lui Wiesel din 1960 despre supravietuirea lagarelor de exterminare naziste. Muzeul chiar incorporeaza cartea in unitatea sa de Ecouri si reflectii, care ofera educatorilor resurse pentru a preda despre Holocaust.

Ce o face atat de buna?

In anii 1950, Elie Wiesel a scris un memoriu foarte lung, prea lung, iar pe vremea aceea locuia la Paris. A fost alaturi de niste intelectuali francezi care i-au spus sa scurteze volumul si sa publice o versiune foarte diluata sau limitata in limba franceza. Ceea ce a facut – iar restul este istorie. A inceput sa fie citit pe scara larga si continua sa aiba un impact enorm in intreaga lume. De exemplu, acum cativa ani, la Chicago, cartea lui a fost  aleasa drept cartea anului pe care o citeste toata lumea din toate scolile. De asemenea, Oprah Winfrey i-a ales cartea pentru clubul ei de carte. Asa ca as spune ca din toate cartile pe care oamenii le citesc despre Holocaust, pe langa Jurnalul Annei Frank, cel mai cunoscut memoriu este al lui Elie Wiesel.

Este special prin felul în care sunt descrise scenele personale, scena grăitoare a morții tatălui său. De asemenea, Elie Wiesel este capabil să deseneze personajele și să le înfățișeze acea viață ciudată de amurg pe care o trăiau oamenii. Toate acestea au o putere emoțională enormă. Și are meșteșugul. Este un romancier și, spre deosebire de multe memorii , aceasta are un fel de calitate literară. El este capabil să aducă în atenția cititorului o putere emoțională profundă și ceva din misterul a ceea ce s-a întâmplat în lagăre. A fost ceva aici care a atins cu adevărat limitele experienței umane.

Concluzie

Ar trebui sa adaug ca exista si alte memorii importante. Cartile lui Primo Levi, alaturi de cea a lui Elie Wiesel, sunt cea mai importanta inregistrare pe care o avem despre memoriile supravietuitorilor la persoana intai din lagare. La fel ca Elie Wiesel, Primo Levi are o mare putere. Este un material foarte rar, minimalist, drept, dar foarte puternic.

Insa, cu siguranta, orice carte despre Holocaust poate avea un impact emotional asupra ta. Tu ce carte ai citit si te-a emotionat, te-a cutremurat sau te-a marcat? Mi-ar placea sa imi scrii in comentarii de ce ai ales-o tocmai pe aceea.

Pe curand,

Bianca