Recenzii
Bianca  

De la Inutilii la Dezvoltare personală de Cornelia Voiculescu

Neatza. Îți scriu astăzi despre o distopie terifiantă,  merită să îți fac cunoștință cu ea. Este una dintre cărțile acelea care mi-au lăsat emoții putenice. Îți mărturisesc sincer că în momentul acesta când îți scriu, îmi apar fragmente din carte, care îmi produc frisoane în stomac. Cred eu că doar o poveste bună poate provoca astfel de reacții.

În rândurile de mai jos împărtășesc cu tine niște răspunsuri pe care le-am oferit după ce am citit cartea Inutilii de Cornelia Voiculescu.

1. Care a fost motivul pentru care ai ales să citești cartea Inutilii de Cornelia Voiculescu? 

Am avut-o pe listă de când am aflat  că a fost publicată la Storycraft. Am reușit, în sfârșit, să o citesc acum pentru ca am avut o „temă-provocare”. 

2. În ce gen literar ai putea să o încadrezi? 

Inutilii, scrisă de Cornelia Voiculescu, este o distopie cutremurătoare ce scoate în evidență tema conflictului dintre generații, o „luptă” între mentalități și sistem de valori. 

Cu acțiunea într-o „Norvegie apocaliptică”, autoarea creionează o lume în care tinerii sunt obligați să se dezumanizeze printr-un ritual impus de mai marii conducători, numit „ritual de premenire”. Măsura asta scornită cu scopul de a ține sub control numărul populației produce teroare, dezechilibru emoțional, durere – în numele „binelui”-.  Ăsta a fost momentul în care am simțit nervișori în stomac și piele de găină. 

Între  nuanțe de doctrine naziste și tumultul interior al unor tineri care sunt obligați să își ucidă bunicii/bătrânii, povestea asta e șocantă.

Între neputință,  mâhnire adâncă  pe de o parte și cruzime, pe de cealaltă parte, personajele își poartă bagajele trecutului printr-un prezent prizonier. 

O lume în care o boală terminală trebuie arsă pentru a nu răspândi microbi, în care bătrânii trebuie să dispară din cauza inutilității lor, echivalează cu uciderea sentimentelor umane care sunt considerate slăbiciuni. 

3. Enumeră 3 motive pentru care ai recomanda sau nu cartea citită

… o recomand pentru că… 

  • Autoarea păstrează un ton echidistant, față de toate personajele,  pe tot parcursul scrierii. (remember… ți-am spus că asta mi-a placut și la Jodi Picoult în ”Nouăsprezece minute”) 
  • Fiecare rând din cartea asta, fiecare dialog, îți trezesc un amalgam de emoții. 
  • Este foarte bine scrisă, documentată. 
  • Într-o notă de subtilitate psihologică te provoacă la reflecție. (ce exprimă vs. cum acționează personajele). 

Mi-au dat lacrimile, m-am înfuriat și m-am înduioșat deopotrivă. 

4. Un fragment/un citat memorabil din cartea Inutilii de Cornelia Voiculescu

”Întotdeauna răul se naște din dorința de mai bine. Cred că ăsta e blestemul omenirii, Bjorn. Să se afunde în întuneric, doar că se încăpățânează să nu îi accepte existența. Goana asta de a ne repara viețile imperfecte, este ceea ce probabil o să pună capăt vieții însăși”. 

”Puroaiele trebuie sparte, nu oblojite, uscăciunile trebuie arse,  nu plantate în sol fertil”. 

5. Cu ce altă carte seamănă (prin acțiune,  temă, personaje, locuri descrise etc)?

Prin tema care relevă durere, teamă, incertitudine și un pic de speranță – reflectare – amintesc de „Anul de grație„, „Jocurile foamei,” „1984„, însă nu vreau să fac nicio comparație. Mi-a ramas în minte că „Inutilii” este una dintre cele mai bune distopii.

Autoarea romanului „Inutilii„, Cornelia Voiculescu,  are sub semnătura ei o nouă carte care așteaptă lumina tiparului.

Dezvoltare personală”, roman psihologic

Dezvoltare personală spune povestea lui Johann Strauss, un agent imobiliar de origine săsească, care plătește un preț considerabil pentru deciziile pe care le ia în drumul său spre treptele scării sociale. Dacă ai citit „Inutilii”, știi deja că autoarea te atrage în paginile cărții prin stilul unic de scriere și te ține captiv datorită abilităților sale de a transmite emoții prin intermediul personajelor create. 

Concept: Agentul de imobiliare Johan Strauss îl întâlnește pe Doru Mareș, guru al dezvoltării personale, și devine fascinat de ceea ce se întâmplă în cursurile lui. Devine adeptul său, vrând să învețe să manipuleze oamenii pentru a câștiga bani. O carte despre “mizeria” din spatele dezvoltării personale din România.

Eu am facut precomandă și abia o aștept acasă: 

🔴 pentru că ard de nerăbdare să  mă las absorbită de o noua poveste scrisă de Cornelia Voiculescu;

🔴  pentru că, după ce am citit „capitolul mostră” a încolțit deja reflecția – ce este de fapt dezvoltarea personală, dar și ce nu este (?!); 

🔴 pentru că însăși coperta îmi trimite un mesaj de conștientizare;

🔴 și pentru că, nu în ultimul rând,  voi putea să fac un cadou excepțional, deoarece voi primi 2 exemplare cu autograf personalizat. ☺ 

Abia aștept să atingă pragul de 50 de susținători și să iasă în lume. 

Dacă ți-am trezit măcar un pic  curiozitatea, poți să dai click aici pentru mai multe detalii.

Până data viitoare, cu drag,

Nico.

Leave A Comment

3d book display image of Dezvoltare personală

Dezvoltare personală de Cornelia Voiculescu

Agentul de imobiliare Johan Strauss îl întâlnește pe Doru Mareș, guru al dezvoltării personale, și devine fascinat de ceea ce se întâmplă în cursurile lui. Devine adeptul său, vrând să învețe să manipuleze oamenii pentru a câștiga bani. O carte despre “mizeria” din spatele dezvoltării personale din România.

Poți fi unul dintre primii 50 de susținători și vei primi două cărți cu autograf personalizat