Ai intalnit vreun personaj dintr-o carte citita cu care te-ai identificat?
Neatza. Nico sunt. Zilele trecute mi-am adus aminte de o intrebare care mi-a fost adresata pentru o carte citita la un maraton literar. „Ai intalnit vreun personaj (acum sau altadata) dintr-o carte cu care te-ai identificat?”. Asa mi-a venit ideea acestui articol si m-am gandit sa iti povestesc astazi despre Vlad din Liceul 13.
De ce aceasta alegere? Pentru ca autorul mi-a permis sa patrund in adancurile sufletului si ale mintii personajului asa cum am intalnit la Tolstoi in Anna Karenina despre care am scris aici.
Vlad Dinu, personajul din cartea Liceul 13 de Radu Octavian
Despre cartea Liceul 13 am scris aici, azi intram intr-o alta poveste.
Cum iti spuneam mai sus mi-am adus aminte de aceasta intrebare, si apoi mi-a venit in minte o alta si alta intrebare si uite asa au inceput gandurile sa curga ca o avalansa si trebuia sa impartasesc si cu tine ca nu puteam altfel.
Cand citesc, o parte din atentia mea e indreptata catre personaje. Unele ma enerveaza, pe altele le iubesc. Se intampla insa, ca un personaj sa ma impresioneze atat de mult ca persista in mintea mea cu mult dupa ce am terminat cartea.
Asa m-a provocat si personajul din Liceul.13. L-am admirat, l-am gasit interesant, mai mult decat atat am dat voie imaginatiei sa ii vada un viitor de lider, sa il vada ca pe un adult capabil sa schimbe un drum sinuos cu unul lin.
Vlad Dinu, elev in clasa a XII a, este un tanar cu visuri, onest cu el insusi, dornic sa evolueze, sa isi depaseasca frici, sa „puna umarul” la demontarea nepasarii colective.
Un personaj complex care are toate ingredientele pentru a-si construi viitorul asa cum isi doreste. El este constient de conflictele interioare, bun observator fata de el insusi si pentru cei din jurul sau, analitic, cu simtul dreptatii si mai mult decat atat cu o doza impresionanta de empatie.
Personajul din Liceul.13 se foloseste de toate instrumentele pe care le are pentru a demonstra celor din jurul sau ca primul pas pe care trebuie sa il faci pentru stoparea raului este implicarea. Intelegand durerea care poate lua calea distrugerii in masa, el transmite un mesaj ca raul nu poate fi demontat tot cu rau si ca razbunarea nu e solutia pentru linistea unui suflet care rataceste prin bezna.
Nepasarea nu este o solutie pentru traiul intr-o lume mai buna.
Te-ai identificat vreodata cu un personaj dintr-o carte citita?
In afara de placerea cititului care iti poate aduce relaxare, ce iti iei dintr-o carte citita?
S-a intamplat vreodata sa faci o comparatie intre o situatie traita de personajele dintr-o carte si una reala vazuta in mediul in care existi? Si ce schimbare a produs acest fenomen?
Cum ai reactiona tu daca ai fi in locul protagonistului din poveste intr-o situatie anume?
Fiecare dintre noi are propriul mod de a gandi. Propria busola care ii arata directia. Din aceeasi carte citita fiecare dintre noi isi poate lua lucruri diferite.
Pe mine cititul ma inspira. Fie ca e vorba de o fictiune, de o carte de dezvoltare personala sau una de bucatarit, imi iau ceva… un asa da, un asa nu, o reflectie.
Aseara, stand la povesti cu o prietena de ale mele, am rezonat cu o fraza pe care a spus-o: „Cand vrei sa gatesti dupa o reteta de mancare, tot schimbi ceva sa o adaptezi dupa propriul gust, ca e posibil ca piperul sa nu iti faca tie bine„.
Cu aceasta fraza aparent banala, te las pe tine sa iti iei ce vrei din ce citesti. Exista probabilitatea ca tu sa vezi acelasi personaj intr-un mod diferit fata de mine. Atentia ta sa fie indreptata catre cu totul alte detalii fata de cele pe care le-am observat eu.
Daca ai curiozitatea sa afli cum stau lucrurile, ce iti iei tu din carte, o gasesti la editura Storycraft Publishing.
Pana data viitoare, cu drag
Nico