Despre carti si citit
Bianca  

Citit – cum sa iti faci un obicei din a citi diverse carti?

Cand a fost ultima data cand ti-ai facut timp sa citesti o carte buna? Cititul este una dintre marile mele pasiuni. Imi place sa evadez in carti romantice sau sa ma hranesc cu vibratii pozitive din cartile de dezvoltare personala. Am o lista de carti de citit si la fel de multe ma asteapta in liniste pe noptiera din camera mea. Visez uneori sa plec singura in vacanta pe o plaja unde sa se auda marea doar pentru a putea lectura toate acele carti care ma intereseaza atat de mult. De asemenea, de multe ori imi spun ca nu am timp sa citesc, dar asta e o scuza falsa. Fa-ti timp de citit!

Astazi iti propun doua provocari intr-una.

Petrece mai mult timp citind

Si pentru a face acest lucru, redu timpul petrecut in fata televizorului privind filme si seriale pe Netflix, a ecranului computerului, a smartphone-ului, a retelelor sociale…

Cultiva-ti acest obicei de citit carti

A petrece mai mult timp citind inseamna a face loc lucrurilor care te imbogatesc. Este mult mai bine decat sa fii pasiv in fata televizorului pentru a petrece timpul. Este o activitate atat de simpla si benefica, si totusi atat de neglijata. Cu siguranta din vina lipsei de vointa. Dar si din cauza obiceiurilor stilului de viata de a face o mie de lucruri deodata, coplesiti de noile noastre gadgeturi tehnologice.

Saptamana aceasta, alege sa citesti o carte care te invata ceva, ceea ce iti va permite sa iti imbunatatesti cunostintele intr-o anumita materie. Sau o carte care te face sa evadezi pana la punctul de a te gandi la ea doar atunci cand nu o mai ai in mana. Si apropo de acest lucru, recent am descoperit aplicatia Voxa si sunt uimita cat de benefica este pentru mine. Ies sa plimb cainele si ascult un nou audiobook sau chiar un rezumat de 15-30 minute al unei carti de dezvoltare personala.

5 sfaturi pentru a face din citit un obicei

Iata cinci sfaturi mici pentru a face din lectura o adevarata rutina:

1. Citeste o carte, una adevarata, cel putin 10 pana la 15 minute pe zi. Metoda pasilor mici… Incepe intotdeauna cu pasi mici pentru a perpetua obiceiurile bune. Bineinteles, daca te intereseaza pe deplin lectura pentru o ora sau doua, cufunda-te in ea!

2. Citeste la ore regulate. Trezirea dimineata, in timpul micului dejun, in timpul transportului, la pranz, sosirea de la serviciu seara, inainte de a merge la culcare… Gaseste un mic moment doar pentru tine.

3. Citeste intr-un loc linistit, fara intreruperi posibile. Gasesti un loc in care sa fii sigur ca nu vei fi deranjat timp de cel putin 15 minute. Asta inseamna ca iti pui si telefonul in modul avion! Gata cu tonurile de apel de notificare si cu tentatiile inconjuratoare de a dori sa faci altceva!!

4. Citeste cu un carnetel in apropiere. Sunt atat de multe propozitii scrise fabulos de care ai vrea sa iti amintesti. Ia-ti acest obicei sa citesti mereu cu ceva de scris in apropiere. La sfarsitul anului, vei avea un caiet intreg plin de note de lectura, pe care iti va placea sa le recitesti din cand in cand.

5. Citeste variind placerile. Ai inteles interesul meu pentru dezvoltarea personala si majoritatea lecturilor mele se refera la asta. Cu toate acestea, este esential sa variezi lecturile cu carti din universuri diferite. Science fiction, autobiografii, thrillere, politiste, povesti adevarate… alegerea este vasta si exista ceva pentru toata lumea.

Imagineaza-ti… Un sfert de ora de lectura pe zi, ceea ce nu este mare lucru in sine… si gandeste-te la toate beneficiile pe care ti le poate aduce… toate lucrurile pe care le poti invata, descoperi, imagina…

Inca nu esti convins?

5 efecte benefice pe care le aduce cititul

Iata cateva dintre numeroasele beneficii pe care le aduce lectura:

1. Cititul reduce stresul. Cititul, la fel ca si scrisul, este o adevarata iesire. Are capacitatea de a iti reduce anxietatea si de a te face sa calatoresti dincolo de realitate.

2. Cititul stimuleaza creierul. Si creierul tau este ca muschii, are nevoie de antrenament regulat pentru a ramane in forma. Asa ca stimuleaza-ti mintal zilnic!

3. Cititul imbunatateste atentia, concentrarea si memoria. Este un pic ca atunci cand meditezi. Iti indrepti atentia asupra unui singur lucru. Si dincolo de intarirea acestor abilitati, lectura are un efect pozitiv asupra starii tale de spirit! Da, da!

4. Cititul iti dezvolta cunostintele. Totul depinde de ceea ce citesti, ai putea spune. Dar in fine. Citirea umple creierul cu o multime de informatii noi care pot fi utile la un moment dat.

5. Cititul este usor si accesibil. Si este distractiv gratuit (mai mult sau mai putin). Este atat de rar in aceste zile. Marturisesc ca, personal, prefer sa-mi cumpar cartile si sa le pastrez. Am in jur de 2000 de carti, desi cum spuneam mai sus acum am descoperit si Voxa. Le pastrez pentru ca imi spun ca este un pic din mostenirea mea personala. Dar este usor sa mergi si la biblioteca sau sa cumperi carti din anticariate.

Convins? Dar duci lipsa de inspiratie de carti de citit?

Daca iti lipseste inspiratia, acceseaza recenziile din blogul nostru pentru a gasi recomandari de carti: pot fi carti ale autorilor romani de la StoryCraft sau Marius Albert Negut sau scriitori clasici Tolstoi, Dostoievski, precum si alti autori precum Jodi Picoult, Guillaume Musso sau Jennifer L. Armentrout.   

Si la tine cum e, care este relatia ta cu lectura? O carte recomandata? O carte preferata? Scrie-mi intr-un comentariu preferintele tale.

Si pana atunci, lectura placuta!!

Cu drag,

Bianca

Leave A Comment

3d book display image of Dezvoltare personală

Dezvoltare personală de Cornelia Voiculescu

Agentul de imobiliare Johan Strauss îl întâlnește pe Doru Mareș, guru al dezvoltării personale, și devine fascinat de ceea ce se întâmplă în cursurile lui. Devine adeptul său, vrând să învețe să manipuleze oamenii pentru a câștiga bani. O carte despre “mizeria” din spatele dezvoltării personale din România.

Poți fi unul dintre primii 50 de susținători și vei primi două cărți cu autograf personalizat