Recenzii
Bianca  

Liceul 13 de Radu Octavian

Nu incerca sa faci totul singur. Chiar daca esti capabil si inteligent, nu uita ca si alti oameni au contribuit la cine esti. Cu cat te bazezi mai mult pe tine, cu atat esti mai orb la un lucru extrem de important – oricat de puternic esti, nu-ti duce luptele singur, pentru ca, daca o faci, cu siguranta vei pierde„.

Neatza. Astazi iti scriu despre o carte cu un subiect destul de ravasitor, un subiect  care nu este strain societatii de azi.  Fac o scurta paranteza sa iti marturisesc ca inainte sa ma apuc sa citesc Liceul 13, am avut unele retineri. Citisem Nouasprezece minute, o carte tot despre bullying, despre care am scris aici, pe care am pus-o in topul preferintelor mele pentru cat de bine e scrisa.  Iti spuneam de retineri. M-am gandit ca ma autosabotez comparand si nu reusesc sa citesc Liceul 13. Eh, nu s-a intamplat.  Si bine ca nu s-a intamplat ca sa iti spun si tie despre  Liceul 13.

Despre Liceul 13 de Radu Octavian

Radu Octavian abordeaza  un subiect precum bullyingul, intr-o maniera originala, inedita. Autorul creeaza o poveste cu o incarcatura emotionala combinand elemente de paranormal cu impactul pe care il are acest fenomen asupra protagonistilor si nu numai.

Scenele  horror descrise in detaliu sunt completate de  constientizari comportamentale ale unor adolescenti prinsi parca de bratele unei caracatite.

Teribilismul, imaturitatea, hartuirea duc la consecinte tragice.

Liceul 13 isi pune cititorii in pozitii perceptuale prin profunzimea dialogurilor interioare.  Ai crede ca fenomenul in jurul caruia creeaza autorul povestea are doua fatete: agresorii si victima? Este mai mult decat atat. Tema nu este una usor de digerat, dar prin tragicul situatiilor ofera introspectie.

La fel ca tine, si eu vreau sa transmit un mesaj. Vreau… sa-mi asum durerea asta. Adu-ti aminte de cartea de la mine. Daca iti asumi dragostea de sine si de ceilalti, lumea asta va deveni un loc mai bun. Asta e calea eroului. Lumea asta pe care o urasti tu are nevoie de oameni care sa-si asume durerea, prin empatie si determinare. Stau aici pentru ca stiu ca si pe tine te doare. Este in regula… poti sa imparti cu mine„.

Despre dialoguri interioare si introspectii

Iti marturisesc ca nu mi-a fost usor sa citesc aceasta carte, date fiind detaliile horror, dar am terminat-o in cateva ore pentru ca „m-a prins”. 

Si acum, daca ti-ar trece prin minte intrebarea „cum de te-a prins/ti-a placut cartea daca nu ti-a fost usor sa citesti anumite detalii horror”, ar fi firesc. Ti-as raspunde pentru ca am fost fascinata de felul cum a fost construita povestea. O scriere de la prima fila pana la alta care nu avea cum sa nu ma captiveze. Metafore, introspectii, personaje complexe, nu a lipsit nimic  

Abilitatea cu care construieste dialogurile interioare este impresionanta. Ti-ai spus vreodata „citesc printre randuri/ inteleg, stiu, simt dincolo de cuvinte?” Inspre acolo te trimite autorul.

Am incercat sa gandesc lateral, sa ma vad din exterior, ca un fel de actor intr-o scena. Poate m-ar fi ajutat sa vad mai bine, sa iau decizii mai bune.

E prima mea intalnire cu scrierea lui si, cu siguranta, nu ultima. Daca si tie ti-a placut cartea,  poti lasa parerea ta intr-un comentariu. Daca nu ai citit-o, poti gasi cartea la editura StoryCraft Publishing chiar aici.

Pana data viitoare, cu drag,

Nico

Leave A Comment

3d book display image of Dezvoltare personală

Dezvoltare personală de Cornelia Voiculescu

Agentul de imobiliare Johan Strauss îl întâlnește pe Doru Mareș, guru al dezvoltării personale, și devine fascinat de ceea ce se întâmplă în cursurile lui. Devine adeptul său, vrând să învețe să manipuleze oamenii pentru a câștiga bani. O carte despre “mizeria” din spatele dezvoltării personale din România.

Poți fi unul dintre primii 50 de susținători și vei primi două cărți cu autograf personalizat