Despre scriitori care imi plac
Buna. Imi beau cafeaua si ma gandesc sa iti scriu despre scriitori care imi plac. Nu fac un top al preferintelor mele si nici nu voi scrie despre toti scriitorii cu care am facut cunostinta si care mi-au lasat mostenire cate ceva, pentru ca sunt foarte multi, dar iti las mai jos randuri despre cativa dintre ei.
Dostoievski, un titan al literaturii
M-am intalnit cu Dostoievski prima data in adolescenta. Cred ca prima carte scrisa de el pe care am citit-o a fost Crima si pedeapsa, au urmat apoi toate creatiile lui cele mai cunoscute. Prima intalnire cu el a fost memorabila, devastatoare si am vrut sa stiu mai multe despre viata scriitorului. Imprumutam de la biblioteca alte carti despre viata lui si citeam cu nesat. Citindu-i apoi urmatorul roman si urmatorul si urmatorul, ii intelegeam mult mai bine scrierile. Un om care a suferit putea sa scrie atat de bine.
Despre viata lui Dostoievski
Framantat de probleme in viata personala se transforma usor in „omul care dadea roluri”.
Dostoievski citea foarte mult. Nu stiu daca cel mai mult, dar il citea pe Balzac pe care il idolatriza.
Apanajul scrierilor lui e dat tocmai de propriile trairi, astfel a reusit sa puna in scena in romanele sale, actori de mare clasa.
Orgolios, mandru de el poate la limita infatuarii, Feodor a crezut in frumusetea lumii, in salvarea ei datorita acestui aspect.
Intalnirea mea cu Dostoievski, cel la care ma gandesc mereu cand vine vorba despre scriitori care imi plac
Pentru mine, reprezinta unul dintre cei mai mari ganditori ai lumii. Scrierile lui sunt fascinante, profunde. In fiecare carte a sa, personajele au viata, debordeaza de subtilitati psihologice si incearca lupta dintre bine si rau
L-am reintalnit la anii maturitatii, am recitit „Crima si pedeapsa” sa aflu cum „se vede”. Se vede mai mult pentru ca eu caut mai mult. Substraturi, empatie, conexiune. Despre carte citesti aici.
As scrie o zi intreaga despre acest titan al literaturii. Stii ca a facut cativa ani de detentie? Paradoxal, acolo si-a gasit spiritualitatea.
Pentru mine, ramane nemuritor prin operele sale.
Guillaume Musso
Guillaume Musso este un romancier francez pe care il citesc cu nesat. Este unul dintre acei scriitori pe care ii admir.
Nu mai stiu daca „Fata de hartie” este prima carte pe care am citit-o, dar m-am gasit intrigata si fascinata de stilul sau. Avida sa cunosc mai multe despre el am aflat lucruri care m-au naucit si m-au facut sa ii caut cartile. Are 19 romane scrise. Cel din 2004 a fost romanul cu cele mai vandute exemplare. Voi reveni asupra acestuia.
Despre scriitori care imi plac – despre Musso
48 de ani va implini Musso anul acesta si este scriitorul cu cele mai vandute carti in Franta.
La varsta de 10 ani citeste „La rascruce de vanturi” si este cartea care ii aduce curiozitatea si iubirea pentru citit, dar ii faureste si visul de a scrie. Isi petrecea timpul in biblioteca unde mama sa lucra ca bibliotecara.
La 19 ani, indragostit de America, locuieste cateva luni la New York unde lucreaza ca vanzator de inghetata. Dupa intoarcerea din Statele Unite a lucrat cativa ani ca profesor de stiinte economice.
Despre putin din viata lui Guillaume Musso
Musso a avut un grav accident de masina care i-a schimbat viziunea asupra vietii. Atunci intelege ca viata ar putea fi mai scurta decat si-ar fi imaginat si ca intamplarea ar fi putut fi considerata sansa la schimbare pe plan emotional. Mentalitatea lui trece pragul unor ganduri profunde si naste multe intrebari care se vor regasi si in romanele sale. Pus in fata constientizarii, el marturiseste ca intr-o jumatatea de secunda moartea l-a infruntat. Este punctul din care traiectoria vietii sale se schimba.
In 2004 apare romanul „Si dupa„, creat din intelegerea propriei tragedii. Are un succes fabulos.
De ce il admir pe Guillaume Musso
Eu am aprofundat despre acest moment nefast din viata autorului si mi-am dat seama, nu cu surpriza, ca franturi din ce a trait, din ce a simtit, se regasesc in unele carti ale sale. Il admir. Admir puterea, pasiunea, certitudinile si incertitudinile lui. Respectul sau fata de cititori este o alta doza de emotie pe care mi-o ofera.
In cel mai recent interviu al sau spune ca este mandru de faptul ca oamenii ii citesc cartile si ca „o carte incepe sa fiinteze in momentul in care este citita”.
Scriitorul marturiseste ca munceste 10 ore pe zi. Isi duce dimineata fiul la scoala si se intoarce in atelierul sau pentru a munci.
„In timp ce scriu nu ma gandesc ca voi fi citit de 500 000, ci dimpotriva incerc sa intru constant in starea de spirit pe care o aveam cand am scris primul roman”. Sursa youtube.
Stii ce este fascinant? Emotia pe care ti-o transmite tie, cititor, stiind ca si el se lasa surprins de personaje atunci cand le creeaza.
„Fiecare dintre noi are o anumita complexitate. Ne atrag lucrurile contrare, suntem tulburati”.
Cartile lui Guillaume Musso mustesc de suspans si pasiune. Personal, admir munca depusa pentru aparitia a cate unei carti pe an sub semnatura lui.
Cea mai recenta carte a lui tradusa la noi este „Viata este un roman” si astept cu nerabdarea si traducerea ultimei lui carti, aparuta in Franta in 2021 – L’inconnu de la Seine.
Charlotte Bronte
Cand m-am gandit sa scriu cateva randuri despre scriitori care imi plac, nu am putut sa nu o mentionez pe Charlotte Bronte. Romanciera engleza s-a nascut la 21 aprilie 1816 in Thornton, Regatul Unit. A fost sora cea mare a scriitoarelor Emily si Anne Bronte.
La debutul sau, Charlotte folosea numele Currer Bell.
Jane Eyre este unul dintre cele mai cunoscute romane din literatura universala.
Despre scriitori care imi plac – viata scriitoarei Charlotte Bronte
Marcata de ideea ca avea o infatisare simpla si-a dorit sa se simta diferita in universul cuvintelor. Cu toate acestea, crezand ca scrierile ei vor fi refuzate, foarte mult timp le-a tinut ascunse.
Crescuta intr-o familie greu incercata de tragedii, Charlotte Bronte devine un nume foarte cunoscut in literatura acelei epoci. Se casatoreste la varsta de 37 ani si se stinge din viata, imbolnavindu-se de tuberculoaza aproximativ un an mai tarziu fiind insarcinata.
„Este inutil să spui că fiinţele omeneşti ar trebui să se mulţumească doar cu linişte; ele au nevoie de acţiune şi dacă nu o pot găsi, o creează”.
Ai citit lucruri pe care nu le stiai si ti s-au parut interesante? Poti sa trimiti acest articol si prietenilor tai. De asemenea, mi-ar placea sa imi impartasesti ce scriitori iti plac tie.
Cu drag,
Nico