Despre carti si citit
Bianca  

Carti despre Holocaust care vor lasa urme in sufletul tau

Buna! Sunt Bianca si as vrea ca astazi sa iti scriu despre un subiect mai dureros. Insa, are legatura tot cu cartile, dar de data aceasta este vorba despre carti despre Holocaust.

Este destul de usor sa crezi ca Holocaustul este pur si simplu o relicva a trecutului. Sau sa crezi ca Holocaust apartine numai manualelor de istorie sau expunerilor muzeelor. Cu toate acestea, devastarea si distrugerea pe care le-a provocat, traiesc si astazi, de aceea este atat de important sa iti amintesti. Si o poti face cu ajutorul cartilor scrise despre Holocaust.

Despre Holocaust

Am hotarat sa scriu despre acest subiect deoarece ieri, pe 27 ianuarie s-a sarbatorit Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Aceasta a fost desemnată de Rezoluția privind comemorarea Holocaustului a Adunării Generale a ONU, din anul 2005. La 27 ianuarie 1945, Armata Roșie a eliberat lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau.

Desigur, probabil stii deja ce a fost Holocaustul – genocidul comis de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in care sase milioane de evrei au fost ucisi. Cu toate acestea, nu vei sti neaparat nenumaratele povesti din spatele acestor numere si povestile a milioane de oameni care au reusit sa supravietuiasca. Este greu sa gasesti un evreu care traieste astazi si care sa nu aiba propria poveste de spus. Adesea, este o poveste de noroc ca arborele lor genealogic inca mai exista. Pentru multi supravietuitori din a doua sau a treia generatie, trauma traieste in inimile lor.

Prin carti iti amintesti de Holocaust

Deci, desi Holocaustul este istorie, nu este chiar atat de indepartat. De fapt, unii supravietuitori sunt inca in viata pentru a-si spune povestea. Memorialisti, precum Dr Edith Eger, inca isi pot aminti ororile cu o claritate arzatoare. Si odata cu cresterea valului de antisemitism si fascism in intreaga lume, este mai pertinent ca niciodata sa iti amintesti de cei carora le-au fost furate vietile (atat fizic, cat si psihic). Si asta pentru a te asigura ca o astfel de ura nu va mai patrunde niciodata atat de adanc in societate.

Consider ca cel mai bun mod de a-ti aminti despre Holocaust este sa te scufunzi in povestile oamenilor care au fost acolo. Oameni cu sperante si vise, anxietati si nesigurante, umor si rezistenta; oameni care au iubit, au fost iubiti si sunt inca iubiti de cei care traiesc astazi. Citeste mai departe despre alegerea mea dintre cele mai bune carti pentru a afla despre Holocaust. Bineinteles ca nu este nevoie sa te limitezi la acest numar. Acest subiect este vast dezbatut in carti, asa ca esti liber sa alegi pe cea care te atrage. Eu vin doar cu cateva exemple.

Mai este oare acesta un om de Primo Levi

In 1947, chimistul italian Primo Levi a publicat una dintre cele mai cunoscute carti despre supravietuitorii Holocaustului din toate timpurile. El relateaza despre supravietuirea unui an in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Din mintea logica a unui om de stiinta vine o istorie a evenimentelor imposibil de inteles ale Holocaustului. Deborah E. Lipstadt, autoare si profesor de studii asupra Holocaustului a fost nominalizata de presedintele Biden drept trimis special al SUA pentru monitorizarea si combaterea antisemitismului.

Aceasta spune ca este greu sa alegi doar cateva carti grozave despre Holocaust „cand exista atat de multe carti puternice”, dar ea recomanda cartea lui Primo Levi, numind-o „un memoriu puternic”.

Alegerea de Edith Eger

Edie, nascuta in Ungaria, era la fel ca orice alta adolescenta – visa sa fie balerina si era indragostita de primul ei iubit. Pana cand, la varsta de saisprezece ani, a fost trimisa la Auschwitz. Acolo si-a privit mama intrand in camerele de gazare si a fost fortata sa danseze pentru celebrul doctor nazist Josef Mengele. Edie a devenit un psiholog clinician apreciat, iar aceasta este povestea ei incredibila despre rezistenta si vindecare.

Cartea scrisa de Edith Eger adopta o abordare diferita a traumei decat alte carti despre Holocaust. Memoriile din 2017 ale lui Edith Eva Eger abordeaza lupta ei pentru supravietuire la Auschwitz si, ani mai tarziu, vindecarea ei de trauma pe care a indurat-o. Simonne Beckeld Hirschhorn, director de program al Club Nissim, un program de zi recreativ pentru supravietuitorii Holocaustului, spune ca a fost impresionata de capacitatea lui Eger de a face alegeri in viata si de a veni cu un tratament diferit pentru tulburarea de stres post-traumatic. Hirschhorn, care isi petrece aproape fiecare zi cu supravietuitorii Holocaustului, spune ca aceasta carte ramane cu ea si o inspira zilnic.

Omul in cautarea sensului vietii de Viktor E Frankl

Un psihiatru vienez proeminent inainte de razboi, Viktor Frankl a putut observa modul in care el si altii din Auschwitz au facut fata (sau nu) experientei. A ajuns sa creada ca dorinta cea mai profunda a oamenilor este sa caute sens si scop. Aceasta carte remarcabila (care s-a vandut in 16 milioane de exemplare) transcende timpul si locul ei; este o explorare a ceea ce inseamna cu adevarat sa traiesti.

Memoriile lui Viktor E. Frankl sunt despre experientele sale in lagarele naziste ale mortii — inclusiv la Auschwitz. Din 1942 pana in 1945 descrie incercarile sale de a-si pastra umanitatea si de a-si gasi speranta, chiar si in cele mai ingrozitoare momente ale vietii sale. Desi au fost publicate in 1946, memoriile lui Frankl raman o influenta majora pentru multi.

Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris

Aceasta carte de neuitat s-a vandut in cinci milioane de exemplare si pentru un motiv intemeiat. Prin aceasta relatare fictiva, Heather Morris spune frumoasa poveste adevarata a lui Lale Sokolov, a carui sarcina la Auschwitz era sa tatueze bratele prizonierilor. La coada pentru a fi tatuata era o tanara pe nume Gita. Pentru Lale a fost dragoste la prima vedere, iar el a devenit hotarat nu numai sa supravietuiasca el insusi, ci sa se asigure ca si ea o va face.  

Jurnalul Annei Frank – 12 iunie 1942 – 1 august 1944 de Anne Frank

Jurnalul Annei Frank a devenit una dintre cele mai faimoase carti despre Holocaust. Aceasta carte ramane una dintre cele mai introspective si mai iluminatoare relatari despre cum era sa fii un copil evreu care traieste ascuns. O lectura obligatorie atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Noaptea de Elie Wiesel

A alta carte de pe lista de carti despre Holocaust este Noaptea, o carte scurta, dar extrem de puternica a lui Elie Wiesel. Aceasta a fost publicata de Elie Wiesel si acum este probabil cel mai cunoscut memoriu care a fost scris despre experienta lagarelor mortii. Elie Wiesel era un baiat de 14 ani cand micul sau oras, un loc numit Sighet, in mare parte de evrei, in ceea ce era atunci granita dintre Romania si Ungaria, a fost atacat.

Trebuie sa iti amintesti ca pana in 1944, evreii maghiari fusesera feriti de cele mai extreme forme de violenta nazista. Dar in 44 situatia s-a schimbat si nazistii au preluat in esenta o mare parte din organizarea populatiei evreiesti din Ungaria. Au venit in oraselul lui si l-au luat pe el si pe familia lui. I-a dus la Auschwitz, unde a murit tatal sau. Dar a supravietuit razboiului, in mod miraculos.

O problema care nu este adesea atinsa in povestile despre Holocaust este notiunea de vinovatie a supravietuitorului, un subiect pe care Elie Wiesel il aprofundeaza intr-una dintre cele mai cunoscute memorii despre Holocaust. Intrebati despre cele mai bune carti despre Holocaust pentru adolescenti, curatorii de la Yad Vashem (Centrul Mondial de Comemorare a Holocaustului) au indicat relatarea lui Wiesel din 1960 despre supravietuirea lagarelor de exterminare naziste. Muzeul chiar incorporeaza cartea in unitatea sa de Ecouri si reflectii, care ofera educatorilor resurse pentru a preda despre Holocaust.

Ce o face atat de buna?

In anii 1950, Elie Wiesel a scris un memoriu foarte lung, prea lung, iar pe vremea aceea locuia la Paris. A fost alaturi de niste intelectuali francezi care i-au spus sa scurteze volumul si sa publice o versiune foarte diluata sau limitata in limba franceza. Ceea ce a facut – iar restul este istorie. A inceput sa fie citit pe scara larga si continua sa aiba un impact enorm in intreaga lume. De exemplu, acum cativa ani, la Chicago, cartea lui a fost  aleasa drept cartea anului pe care o citeste toata lumea din toate scolile. De asemenea, Oprah Winfrey i-a ales cartea pentru clubul ei de carte. Asa ca as spune ca din toate cartile pe care oamenii le citesc despre Holocaust, pe langa Jurnalul Annei Frank, cel mai cunoscut memoriu este al lui Elie Wiesel.

Este special prin felul în care sunt descrise scenele personale, scena grăitoare a morții tatălui său. De asemenea, Elie Wiesel este capabil să deseneze personajele și să le înfățișeze acea viață ciudată de amurg pe care o trăiau oamenii. Toate acestea au o putere emoțională enormă. Și are meșteșugul. Este un romancier și, spre deosebire de multe memorii , aceasta are un fel de calitate literară. El este capabil să aducă în atenția cititorului o putere emoțională profundă și ceva din misterul a ceea ce s-a întâmplat în lagăre. A fost ceva aici care a atins cu adevărat limitele experienței umane.

Concluzie

Ar trebui sa adaug ca exista si alte memorii importante. Cartile lui Primo Levi, alaturi de cea a lui Elie Wiesel, sunt cea mai importanta inregistrare pe care o avem despre memoriile supravietuitorilor la persoana intai din lagare. La fel ca Elie Wiesel, Primo Levi are o mare putere. Este un material foarte rar, minimalist, drept, dar foarte puternic.

Insa, cu siguranta, orice carte despre Holocaust poate avea un impact emotional asupra ta. Tu ce carte ai citit si te-a emotionat, te-a cutremurat sau te-a marcat? Mi-ar placea sa imi scrii in comentarii de ce ai ales-o tocmai pe aceea.

Pe curand,

Bianca

Leave A Comment

3d book display image of Dezvoltare personală

Dezvoltare personală de Cornelia Voiculescu

Agentul de imobiliare Johan Strauss îl întâlnește pe Doru Mareș, guru al dezvoltării personale, și devine fascinat de ceea ce se întâmplă în cursurile lui. Devine adeptul său, vrând să învețe să manipuleze oamenii pentru a câștiga bani. O carte despre “mizeria” din spatele dezvoltării personale din România.

Poți fi unul dintre primii 50 de susținători și vei primi două cărți cu autograf personalizat