Recenzii
Bianca  

Din alta viata – jurnal de copil de Marius Albert Negut

Neatza. Ti se intampla si tie sa  amani  fara vreun motiv sa citesti o carte, dar asteptarea sa merite? Mie, da. Uneori ai nevoie de un imbold si de data aceasta este vorba de cartea Din alta viata – Jurnal de copil .

„Te provoc sa citesti” mi-a oferit o provocare: sa citesc o carte scrisa de un autor contemporan.

Gandul mi-a fugit imediat la cartea scrisa de Albert Marius Negut, „In alta viata  –  Jurnal de copil”, carte pe care o aveam de-o vreme in biblioteca. Multumesc, Ildi!

Despre un narator de exceptie, Marius Albert Negut

Inca nu stiu ce sa iti spun mai intai. Am tot auzit lucruri bune despre  autor, despre cartile lui. Ca scrie intr-un mare fel.  Nu stiu sa iti spun de ce am amanat sa citesc ceva. Inexplicabil. Oamenii isi exprima sentimente, au pareri si astfel tu, cititor, esti curios. Vrei sa afli daca si tie iti va placea la fel de mult o carte recomandata cu drag. Si am aflat. Dar stii ceva? E greu poate sa exprim tot ce am simtit, citindu-l pe Marius Albert Negut. Are un mod de a relata de departe, fascinant. Se foloseste in povestirile sale de regionalisme, are trimiteri catre proverbe, iar umorul in care nuanteaza faptele este un deliciu. Pe tot parcursul cartii m-am intors in copilaria mea.

Marius Albert Negut

Din alta viata – Jurnal de copil sau generatia cu „cheia la gat”

Din alta viata – Jurnal de copil,  povestiri fragmentate in mai multe capitole,  este o carte  care te poarta prin amintiri din copilarie, cu ochii mintii, cu ochi de copil.

Am fost uimita sa descopar ca autorul incropeste, prin trairile personajelor, radiografia unei generatii.  Generatia de dinainte de „90, inainte de Revolutie.

Ce este „Din alta viata – Jurnal de copil”?  Povestea anilor cu ratii la alimente,  a iernilor la sanius, a bucuriei de copil si a tristetii. Ani cu lipsuri. Cu goluri umplute.

 „Ce faci cand nu te joci? Citesti”.

Parca iti vine sa zici si tu, cel care s-a nascut dupa Revolutie, „ai trait o alta viata”!

Mi-a facut placere sa citesc aceasta carte, pe tot parcursul ei,  nota de umor a autorului  m-a binedispus, desi din spatele cuvintelor am simtit melancolia si totodata lipsurile unei intregi generatii.

Din alta viata – Jurnal de copil si aduceri aminte

Mi-am revazut copilaria cu ochii inchisi, m-am revazut cand am inceput sa fiu fascinata de citit,  cum pe mine m-a invatat bunicul.

Povestile nemuritoare, cartile lui Dumas si nu numai,  filmele „vremurilor”, cu sania  pe derdelus – frumusetile copilariei. 

Doar cartile care imi plac foarte tare ma fac sa intorc paginile si sa mai recitesc cateva randuri. Stii ce mi-a mai placut mult, dar mult?  Umorul, autoironia, degajarea, toate starile acestea de fapt in care imbraca scrierea.

„Nu te mai minti negand prezenta copilului din tine –  el exista si vrea sa se joace cu cei dimprejur. Poate crezi ca asta te face sa  arati slab, dar de fapt te umanizeaza”.

Daca ai citit cartea, imi poti lasa si impresia ta. Chiar sunt curioasa ce impact a avut Marius Albert Negut asupra ta. Scrie-mi, mai jos, in comentarii.

Cu drag, Nico. 🙂

Leave A Comment

3d book display image of Dezvoltare personală

Dezvoltare personală de Cornelia Voiculescu

Agentul de imobiliare Johan Strauss îl întâlnește pe Doru Mareș, guru al dezvoltării personale, și devine fascinat de ceea ce se întâmplă în cursurile lui. Devine adeptul său, vrând să învețe să manipuleze oamenii pentru a câștiga bani. O carte despre “mizeria” din spatele dezvoltării personale din România.

Poți fi unul dintre primii 50 de susținători și vei primi două cărți cu autograf personalizat