Cele mai bune motive pentru a asculta carti audio

Buna! Sunt Bianca. Intotdeauna am considerat ca ascultarea  cartilor audio nu este pentru mine. Dar la urma urmei, face parte din „meseria” de cititor sa experimentezi diferite stiluri de lectura. Eu nu am vazut utilitatea acesteia. Cu atat mai putin cu cat ascultarea unei carti audio dureaza mult mai mult decat citirea unei carti. Dar asta a fost inainte!

uprizers

In ultimele cateva luni, am introdus o multime de rutine noi in viata mea si am descoperit beneficiile ascultarii de carti audio. Acest lucru s-a intamplat acum vreo 2-3 luni cand pe platforma Uprizers s-a introdus o noua rubrica – Carti la minut. Practic, asculti rezumatul unei carti audio, dar in acelasi timp ai si transcriptul. Acest lucru mi s-a parut genial.

Cartile audio stimuleaza concentrarea auzului

Fiecare dintre noi are un canal de comunicare (auditiv, vizual sau kinestezic). Il favorizam inconstient pentru a invata, comunica si pastra informatii.

Daca esti mai auditiv, atunci vei pastra mai multe informatii doar auzindu-le. Citind mai degraba pe canalul vizual, citirea audio poate fi, prin urmare, de mare interes atunci cand auzi .

Asa ca am facut un test pe o carte de dezvoltare personala de pe Uprizers. Acest gen de c carte mi se pare ideal pentru acest tip de lectura. In mod normal, atunci cand citesti o carte, pastrezi intre 5 si 10% din informatii. Aceasta medie este stabilita conform cercetatorilor americani.

Dupa ce am ascultat, anumite pasaje au fost complet inscrise in memoria mea. S-a intamplat de parca le-as fi trait personal sau de parca as fi urmat un curs. Chiar am simtit ca imi amintesc mai mult decat daca as fi citit.

As adauga ca datorita caldurii vocii actorului care citeste cartea, se adauga o dimensiune suplimentara, aproape emotionala memorarii. Am impresia ca am facut o legatura speciala cu autorul cartii, ceea ce intareste memorarea continutului cartii.

Cartile audio sunt usoare pentru ochi

Esti pe ecran toata ziua (smartphone, computer, laptop) si poate ca ai folosit ochelari care filtreaza lumina albastra. Insa citirea pe timp de noapte necesita un efort pe care il vrei din ce in ce mai putin sa-l faci (mai ales iarna cand noaptea vine mai devreme).

Iti dai seama ca ochii tai striga pentru o pauza. Asa fac si ai mei.

Deoarece eu nu ma uit la televizor, m-am trezit de multe ori pe You Tube vizionand videoclipuri. Asa ca am crezut ca redarea audio le poate inlocui in mod util si avantajos si poate actiona ca „citire”. La urma urmei, ne-a placut tuturor ca cineva sa ne spuna povesti cand eram mici.

De acum inainte, ascultarea unei carti audio este una dintre micile mele placeri ale serii.

Cartile audio sunt complete

Invatarea este aproape obsesiva acasa, asa ca te poti bucura cand poti folosi „timpii morti” pentru a o face. Si asta iti permite audiobook-ul sa faci.

Poti asculta o carte audio oricand, oriunde. Fie ca este in timpul treburilor casnice, cand mergi la plimbare, cand faci sport, cand astepti undeva, fie cand esti la volan, in masina.

Uneori este dificil sa incepi o activitate. Simplul fapt de a sti ca vei putea profita de ocazie pentru a asculta o carte audio este suficient sa-ti dea un impuls.

Ascultarea audio iti permite sa asculti cartile care te-au dezamagit

Cartile clasice cu o multime de descrieri, cartile prea groase sau care par dificil de accesat, iti pot da cateva nelinisti de lectura.

Ti-ai dori sa ai curajul sa te angajezi in astfel de carti, dar nu reusesti si renunti foarte repede dupa cateva pagini. Insa, eu am observat ca datorita caldurii si intonatiei vocii celui care citeste poate „calma” aceste dificultati. Textul care este arid sau insurmontabil, pare sa prinda viata, il auzi diferit.

Idee: Cartile audio pot fi o idee pentru adolescentii tai care sunt reticenti in a citi lucrari obligatorii.

Recenzia mea despre carti audio?

Imi spun ca am pierdut mult timp din cauza unei incapatanari si ca m-am lipsit fara rost de beneficiile redarii audio.

Cred ca are mult de-a face cu relatia noastra cu timpul si cu ceea ce se incadreaza in convingerile noastre despre productivitate. Faptul ca mi-am schimbat complet relatia cu acesta este cu siguranta un element care mi-a permis sa ma deschid pozitiv la cartile audio.

Ca avertisment impotriva cartilor audio este sa nu cazi in capcana opusa a dorintei de a-ti ocupa tot timpul mort cu carti audio deoarece mintea ta trebuie sa si respire. Creierul are nevoie de aceste momente libere si nu doar cand dormim.

PS. Tu ce crezi despre cartile audio? Iti place sa asculti? Care a fost prima ta carte audio? Lasa-mi un comentariu mai jos, sa aflu si parerea ta.

Pupici,

Bianca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.