Recenzii
Bianca  

Madame Bovary – Gustave Flaubert

Astazi, in timp ce imi savuram cafeaua, memoram cartile citite in ultimii ani si gandurile mele de-a valma s-au indreptat catre Emma Bovary. Astfel, m-am gandit sa iti scriu despre aceasta capodopera a literaturii universale. Am citit Madame Bovary de Gustave Flaubert in anii adolescentei si datorita unei ocazii, o activitate numita provocarea lunii initiata intr-un grup de carti, am recitit-o anul trecut.
Stii ca perceptiile noastre se schimba cu trecerea anilor. Se intampla in viata de zi cu zi indiferent de natura situatiilor. S-a schimbat indubitabil si modul in care am perceput-o in
adolescenta, desi daca dau reimprospatare memoriei, ramasesem si atunci cu unele intrebari.

Cand m-am hotarat sa scriu aceste articole, am plecat de la ideea ca vreau ca tu sa citesti
gandurile mele despre cartile citite, emotiile care ma consuma, perceptiile trecute prin filtrul propriu. Asa ca, din pacate sau din fericire pentru tine nici azi nu vei citi un rezumat detaliat al cartii.
Daca as intui ce ai crede citind ce am scris pana acum, mi-ai spune sa las vorbele goale si sa trec la esenta. Asa ca iata parerea mea despre Emma, protagonista acestui roman.

Cine este Madame Bovary?

Flaubert descrie viata unei femei care pare stapanita mai mult de lumea imaginara decat de cea reala, intr-o maniera ironica a perioadei.

Emma Bovary este un personaj complex. Casatorita cu un barbat despre care crede ca nu o implineste, traieste condusa de iluzii generate de romanele de dragoste. Viata in provincie si normele de conduita ale societatii au fost situatii pe care a ales sa le sacrifice pentru implinirea ei sufleteasca, aceea de a trai o iubire ca in carti.

Iubirea, trebuia să vină pe neașteptate, cu tunete și fulgere – uragan din cer care se prăbușește peste viaţă, o schimbă total, smulge voinţele precum frunzele și târăște cu el în furtună inima.

Dar dacă ar exista undeva o fiinţă puternică și frumoasă, un temperament curajos, exaltat și rafinat în același timp, un suflet de poet cu chip angelic, liră cu strune de bronz care să ridice la cer epitalamuri elegiace, de ce, dintr-o întâmplare, n-ar întâlni-o chiar ea?

Sentimentul asta considerat atat de pur, iubirea, i-a transformat viata intr-un sir de nelinisti. As putea spune ca granita dintre iluzii si realitate pe care ea a trecut-o i-a schimbat viata intr-o confuzie facand-o sa caute generatorul de emotie.

De altfel nimic nu merita chinul căutării; totul era minciună! Fiecare zâmbet ascundea un căscat de plictiseală, fiecare bucurie un blestem, orice plăcere avea dezgustul ei și cele mai dulci săruturi nu lăsau pe buze decât o neîmplinită poftă a unei voluptăţi mai mari.

Ce am simtit cand am citit Madame Bovary?

Marturisesc ca am avut sentimente contradictorii si am ramas cu hotararea ferma de a nu ma erija in judecatorul ei. Pentru ca… nu-i asa? Fiecare are adevarul lui, principiile lui. Modul in care a ales sa isi traiasca viata este un aspect care pe mine ma contrariaza. Tot eu vin insa sa spun ca, desi surprinsa, am trait un soi de admiratie pentru acest personaj. Admiratie pentru lupta cu ea insasi pe care a dus-o. Intelegere pentru dorinta ei de a trai implinirea sufleteasca. 

Destinul lui Madame Bovary a fost o dovada de curaj prin prisma faptului ca nu s-a lasat la mana lui , ci a fortat prin dorinta de a trai cum vrea, cautand sa transforme iluziile in realitatea unei mari iubiri?

Decizia pe care a luat-o a fost conforma cu trairile ei? A fost un gest condus de lasitate?
Referindu-ma la hotarerea care marcheaza sfarsitul vietii ei, marturisesc ca am fost revoltata.
Revolta din tristete.

Nota scurta despre Gustave Flaubert

Gustave Flaubert, nascut la 12 decembrie 1821 si decedat la 8 mai 1880 a fost un romancier francez.
In 1856 – 1857 dupa publicarea acestui roman a fost judecat pentru ofense aduse moralei publice si achitat. Fapt care, i-a adus faima in cele din urma.

Inchei cu un gand. Suntem stapaniti de emotii, ne dorim pentru altii lucruri bune, viata implinita, dar nu putem sa le trasam destinul.

Tu ce parere ai despre Madame Bovary? De ce emotii te-ai lasat coplesit? Mi-ar placea sa scrii cateva randuri despre parerea ta, iar daca ti-a placut ce am scris, poti da share si prietenilor tai.

Cu drag,
Nico

Leave A Comment

3d book display image of Dezvoltare personală

Dezvoltare personală de Cornelia Voiculescu

Agentul de imobiliare Johan Strauss îl întâlnește pe Doru Mareș, guru al dezvoltării personale, și devine fascinat de ceea ce se întâmplă în cursurile lui. Devine adeptul său, vrând să învețe să manipuleze oamenii pentru a câștiga bani. O carte despre “mizeria” din spatele dezvoltării personale din România.

Poți fi unul dintre primii 50 de susținători și vei primi două cărți cu autograf personalizat