De ce este important sa citim? Tu ce crezi?

De multe ori, oamenii s-au intrebat de ce este important sa citim. Consider ca e una dintre abilitatile cele mai uimitoare pe care o poate avea un om. Citirea este importanta din mai multe motive. Voi scrie, mai jos, cateva din aceste motive fundamentale, dar este important sa ne dam seama ca lupta cu abilitatile vitale de citire nu este un semn de inteligenta scazuta. De exemplu, John Corcoran, care a scris The Teacher who could’t read, este un om foarte inteligent. A absolvit liceul si colegiul, devenind un profesor de liceu popular si mai tarziu, un om de afaceri de succes, toate acestea fara a putea citi. Multi oameni foarte inteligenti s-au luptat cu lectura; desi, atunci cand sunt invatati in mod corespunzator, majoritatea oamenilor pot invata sa citeasca usor si rapid.

Acum te intreb: daca un om ca John Corcoran poate reusi fara sa citeasca, de ce este cititul important? Oricine ar trebui sa citeasca (o puteti gasi pe acest site), intr-adevar, povestea lui John Corcoran care a experimentat sentimentul de rusine, singuratate si frica inainte sa invete sa citeasca. El a reusit, insa, in ciuda acestui handicap major pentru ca era un om inteligent, abil si determinat.

De ce este important sa citim?

  1. Citirea este importanta si fundamentala pentru functionarea in societatea de astazi.Exista multi adulti care nu pot citi suficient de bine pentru a intelege instructiunile de pe o sticla de medicamente. Acesta este un gand infricosator – in special, pentru copiii lor. Completarea cererilor devine imposibila fara ajutor. Citirea semnelor rutiere sau de avertizare este dificila. Chiar si sa citeasca o harta devine o corvoada. Activitatile zilnice pe care multi oameni le considera banale devin surse de frustrare, furie si frica.

  2.  Citirea este o abilitate vitala in gasirea unui loc de munca bun. Multe locuri de munca bine platite necesita citirea ca parte a performantei la locul de munca. Exista rapoarte si note care trebuie citite si dat raspunsuri. Abilitatile slabe de lectura maresc timpul necesar absorbtiei si reactiei la locul de munca. O persoana este limitata in ceea ce poate realiza fara abilitati bune de citire si intelegere.

  3. Citirea este importanta deoarece dezvolta mintea. Mintea este un muschi. Este nevoie de exercitiu. Intelegerea cuvantului scris este un mod in care mintea creste in capacitatea sa. Invatarea copiilor mici sa citeasca ii ajuta sa-si dezvolte abilitatile lingvistice. De asemenea, ii ajuta sa invete sa asculte. Toata lumea vrea sa vorbeasca, dar putini pot asculta cu adevarat. Lipsa abilitatilor de ascultare poate duce la neintelegeri majore, care pot duce la pierderea locurilor de munca, divorturi si alte dezastre – mici si mari. Citirea ajuta copiii, dar si adultii, sa se concentreze asupra a ceea ce altcineva comunica.

  4. De ce este importanta citirea? Este modul in care descoperim lucruri noi. Cartile, revistele si chiar Internetul sunt instrumente de invatare excelente care necesita abilitatea de a citi si de a intelege ce este citit. O persoana care stie sa citeasca se poate educa in orice domeniu de viata in care este interesat. Traim intr-o epoca in care ne surprind informatiile, dar lectura este principala cale de a profita de ea.

  5. Lectura dezvolta imaginatia. Televiziunea si jocurile pe calculator au locul lor, dar ele sunt mai degraba distractie. Distractia este o activitate non-gandire. Odata cu cititul, o persoana poate merge oriunde in lume! Poti fi rege, aventurier sau printesa, sau orice personaj vrei. Posibilitatile sunt nesfarsite. Non-cititorii nu experimenteaza niciodata aceste bucurii in aceeasi masura.

  6. Lectura dezvolta partea creativa a oamenilor. Atunci cand le citesti copiilor, opreste-te pentru moment si intreba-i ce cred ei ca se va intampla in continuare. Lasa-i sa se gandeasca la poveste. Cand s-a terminat povestea, intreba-i daca s-ar putea gandi la un sfarsit mai bun sau la ceva care ar fi imbunatatit-o. Daca le-a placut povestea, incurajati-i sa o ilustreze cu propriile desene sau sa faca o poveste diferita cu aceleasi personaje.

  7. Citirea este importanta in dezvoltarea unei imagini de sine bune. Non-cititorii sau cititorii saraci au adesea pareri proaste despre ei insisi si abilitatile lor. De multe ori, se simt ca si cum lumea ar fi impotriva lor. Se simt izolati si pot aparea adesea probleme de comportament. Ei pot avea rezultate slabe in alte discipline, deoarece nu pot citi si intelege materialul. Adesea cititorul tinde sa renunte.

Concluzie: De ce este important sa citim?

Cred ca lista ar putea continua cu motivele pentru care este atat de important si benefic sa citim. Asa cum zice Fernando Pessoa, eu citesc pentru ca viata mea nu imi ajunge. Astfel, cunosc culturi noi, minti care mai de care mai intortocheate, povesti de dragoste extraordinare, calatoresc in diferite colturi ale lumii… Si asta ma face fericita! Tu? Tu de ce citesti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *